Az alkoholfogyasztás májrákot okoz?

A legtöbb ember a májjal – az emésztőrendszerünkből érkező vért szűrő szervvel – hozza összefüggésbe az alkoholfogyasztást, de vajon ez azt jelenti, hogy az alkoholfogyasztás májrákot okoz?

„Egyértelműen van kapcsolat, de ez nem közvetlen kapcsolat, mivel az alkohol önmagában nem okoz rákot a májban” – mondja Zachary Stiles, DO, MS, a Roswell Park Comprehensive Cancer Center és a Roswell Park Care Network sebészeti onkológusa. „Az alkohol, különösen a hosszú távú alkoholfogyasztás krónikus májkárosodáshoz vezet, beleértve a májzsugort, vagyis a máj hegesedését. A májzsugor az egyik elsődleges állapot, amely növelheti a májrák kockázatát vagy valószínűségét.”

A májzsugor akkor következik be, amikor a májsejtek károsodnak, és hegszövet váltja fel őket. Ez a májrák vezető oka az Egyesült Államokban. A cirrózist azonban az alkoholfogyasztáson kívül más tényezők is okozhatják, például krónikus hepatitis B vagy C fertőzések és NASH (nem alkoholos steato-hepatitis), egy zsírmájbetegség. Ezt nem alkoholos zsírmájbetegségnek (NAFLD) is nevezik.

„Az Egyesült Államokban a májzsugor leggyakoribb oka a hepatitis C. A betegek jelentős részénél azonban pusztán az alkoholfogyasztás miatt is kialakul a májzsugor” – mondja Dr. Stiles. „Egyre több olyan egyén is van, akinek a májbetegsége NASH miatt alakul ki, amely valószínűleg összefügg az elhízás megnövekedett gyakoriságával hazánkban.”

Az alkohol hatása a májra

Bár fennáll a veszélye annak, hogy az alkoholfogyasztás végül májrákhoz vezethet, valószínűbb, hogy a túlzott alkoholfogyasztás májkárosodáshoz, végül pedig májelégtelenséghez vezet. „Az alkohollal és a májrákkal kapcsolatban van aggodalom, de még nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az alkohol krónikus májkárosodást okoz” – magyarázza Dr. Stiles. „Az általános népességben a májkárosodott emberek sokkal nagyobb arányban halnak meg májelégtelenségben, mint májrákban. Azoknál az embereknél, akik túlzottan sokat isznak, májrák alakul ki. Az alkohol okozta krónikus károsodás bizonyos esetekben korlátozhatja az ezen betegek számára elérhető kezeléseket.”

A májzsugor és a májrák, valamint számos más, alkohollal kapcsolatos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében a CDC azt javasolja, hogy mértékkel igyunk, ami nők esetében napi egy ital, férfiak esetében napi két ital fogyasztását jelenti. Egy italnak minősül 12 uncia sör (öt százalék alkoholtartalom), öt uncia bor (12 százalék alkoholtartalom) vagy 1,5 uncia vagy egy „feles” 80 alkoholtartalmú (40 százalék alkoholtartalom) desztillált szeszes ital vagy likőr (például gin, rum, vodka vagy whisky). Az iránymutatások egyetlen napra vonatkoznak, és nem szabad több napra átlagolni.

Elolvasom a cikket