Mircea Geoana lehet Románia új elnöke

MH/ MTI
2024. május 30. csütörtök. 13:13

A News.ro hírportál által megrendelt, május 20-25. között telefonos módszerrel végzett felmérés válaszadóinak 67 százaléka biztosra ígérte részvételét a következő elnökválasztáson, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta bukaresti nagykoalíció tervei szerint várhatóan – Klaus Iohannis jelenlegi államfő mandátumának lejárta előtt három hónappal – szeptemberben fognak megrendezni.

Még egyetlen párt sem nevezte meg hivatalosan elnökjelöltjét, ezért az INSCOP azt vizsgálta meg, milyen eséllyel indulnának az egyes pártok vezetői az államelnöki tisztségért. A közvélemény-kutató a potenciális jelöltek közé sorolta Mircea Geoanát is, arra alapozva, hogy 15 éve (még a PSD elnökeként) nagyon közel került már a tisztség elnyeréséhez, és az utóbbi hónapokban „potenciális elnökjelöltként” sokat szerepel a hazai közéletben.

A választói preferenciájukat kifejező válaszadók 23,7 százaléka adná Geoanára a voksát, míg 18,2 százalékuk Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfőre, 13,5 százalékuk George Simionra, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökére, 12,5 százalékuk Diana Sosoaca – az AUR-ból kizárt – független szenátorra, az SOS Romania párt alapítójára adná voksát.

A baloldali és nacionalista lehetséges jelöltek után csak az ötödik-hatodik helyen állnak a potenciális jobboldali jelöltek a választói preferenciák rangsorában: Nicolae Ciuca, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a voksok 11,5 százalékára, Catalin Drula USR-elnök, az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) lehetséges államfőjelöltje a szavazatok 8,6 százalékára számíthat. Dacian Ciolos volt miniszterelnökre, a centrista REPER elnökére a megkérdezettek 5,6, míg Kelemen Hunorra, az RMDSZ elnökére a romániai választók 5,5 százaléka szavazna, ha most rendeznék az elnökválasztást.

Az INSCOP az elnökválasztás második fordulójának tekintetében hat lehetséges forgatókönyvet vizsgált meg, és ezek közül három abból a feltételezésből indult ki, hogy a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott AUR elnöke bejut a második fordulóba. A felmérés szerint George Simion mindhárom esetben alulmaradna a küzdelemben: Mircea Geoana 69,3-30,7 százalékos arányban, Marcel Ciolacu 66,5-33,5 százalékos arányban, míg Nicolae Ciuca 60,1-39,1 százalékos arányban győzné le az AUR elnökét.

Az felmérés adatai alapján valószínűsíthető Ciolacu-Geoana felállásban a második fordulóban a független jelölt 61,2-38,8 százalékos aránnyal győzne a PSD elnökével szemben. Ciolacunak viszont 59,5-40,5 százalékos győzelmet jósol a felmérés, ha a liberális pártelnökkel kerül az elnökválasztás második fordulójába. Az INSCOP szerint Ciuca akkor is 64,8-35,2 százalékos szavazataránnyal elveszítené a választás, ha Mircea Geoanaval kerülne a második fordulóba.

Remus Stefureac, az INSCOP igazgatója szerint azonban sokat változhat még a hátralévő 100 napban a választók preferenciája, hiszen kiderül, hogy milyen stratégiával – milyen politikai szövetségekre és jelöltekre építve – vágnak neki a pártok az elnökválasztásnak. Erről ugyanis csak a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választások eredményének ismeretében fognak dönteni a romániai politikai szereplők.

Elolvasom a cikket