Minden várakozást meghaladt a hazai gáztározók töltöttsége

MH/ MTI
2024. május 30. csütörtök. 21:43

Meghaladta a 75 százalékot a magyarországi földgáztárolók töltöttsége. A hazai arány a negyedik legmagasabb Európában, a felhasználáshoz mért mutatónk 48 százalék feletti, a harmadik legkedvezőbb a kontinensen – jelentette be csütörtöki Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az uniós feltöltési terv alapján Magyarországnak július elejére kellene elérnie a 65 százalékos szintet, ez az elvárás már jóval korábban, május elejére teljesült. A végleges célérték november elsejei határidővel az Európai Unió földfelszín alatti tárolóval rendelkező tagállamai számára egységesen 90 százalék – közölték.

A jelenleg elérhető mintegy ötmilliárd köbméternyi készlet több mint kétszerese az elmúlt fűtési szezonban a háztartások által felhasznált mennyiségnek – tették hozzá.

A bejegyzésben kitértek arra is, hogy a betárolás már április első felének nyárias napjaiban megkezdődött. A meleg tavaszi időjárás miatt a múlt hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest 42 százalékkal alacsonyabb volt a lakossági földgázfogyasztás.

Magyarország a megelőző öt év átlagához képest egymást követő két esztendőben is ötödével csökkentette a gázfelhasználást. A megfelelő felkészülés és a tudatosabb fogyasztás is hozzájárult a hazai ellátásbiztonság zavartalan fenntartásához – jegyezte meg az EM.

Elolvasom a cikket