Bulgáriába kerülnek I. Ferdinánd földi maradványai

MH/ MTI
2024. május 30. csütörtök. 12:56

A Szász-Coburg-Gotha-ház bolgár ágának megalapítója 1948-ban bekövetkezett haláláig száműzetésben élt a bajorországi Coburgban, családja ősi birtokán. Ott temették el, maradványait a Szent Ágoston-templom kriptájában őrizték.

Földi maradványait bolgár katonai gép szállította Szófiába, a repülőtéren a nemzeti gárda állami tiszteletadással fogadta. Temetését csütörtökön tartják szűk családi körben, a bolgár főváros, Szófia külterületén lévő Vrana Palota kriptájában.

A szerdai eseményen részt vett unokája, II. Simeon volt bolgár király, az ország egykori miniszterelnöke, valamint más családtagok, egyházi és politikai személyek és sok helyi lakos. A gyászmenet a palota parkjának főbejáratától a palota épületéhez tartott, majd gyászimát mondtak.

Első Ferdinánd Bécsben született 1861-ben, 26 évvel később a bolgár Nemzetgyűlés fejedelemmé választotta. 1896-ban Oroszország támogatásának elnyerése érdekében a katolikusról áttért a pravoszláv hitre, s nem sokkal később Oroszország és Törökország is legitim uralkodónak ismerte el. 1908-ban megszakította Bulgária utolsó vazallusi kötelékeit az oszmánokkal, és október 5-én kikiáltotta a Bolgár Királyság teljes függetlenségét, magát pedig cárnak nyilvánította.

A következő időszakot állandó háborúskodás jellemezte: az 1912–13-as első balkáni háborúban Szerbiával, Montenegróval és Görögországgal szövetségben kiszorították a kontinensről az Oszmán Birodalmat, Bulgária megszerezte Kelet-Macedóniát és Trákiát. A Balkán Rókájaként emlegetett Ferdinánd ekkor követte el első katasztrofális következményekkel járó hibáját: erejét túlbecsülve 1913 júniusában kirobbantotta a második balkáni háborút, amelyben a görögökkel, szerbekkel, törökökkel és románokkal egyedül harcoló Bulgária vereséget szenvedett, és minden korábban megszerzett területét elvesztette. Az uralkodó nem sokkal később, az ország első világháborús veresége után lemondott a trónról.

Unokája, II. Simeon a szertartás margóján a BTA bolgár hírügynökségnek azt mondta: „Az a gesztus, hogy Ferdinánd cár visszatér Bulgáriába, azt hiszem, olyan dolog, amely a történelem más szemléletéről és más olvasatáról tanúskodik”.

Bár I. Ferdinánd nagymértékben modernizálta Bulgáriát, mégis ellentmondásos személyiségnek számított. A kommunizmus alatt őt okolták Bulgária „két nemzeti katasztrófájáért”, nevezetesen a második balkáni háborúban és az első világháborúban elszenvedett vereségért.

Az 1946-ban népszavazással megszüntetett bolgár monarchia ellenzői online kommentárokban bírálták I. Ferdinánd földi maradványainak áthelyezését Bulgáriába.

Petar Sztojanovics kutató, I. Ferdinánd uralkodásának szakértője szerint ugyanakkor ez az esemény „a bolgár nép későn vállalt felelősségéről” tanúskodik, még ha a kormány képviselői nem is voltak jelen az eseményen.

Unokáját, II. Simeont, akit gyermekkorában koronáztak meg, 1946-ban a kommunista rezsim megfosztotta trónjától, majd 2001-ben Szimeon Szakszkoburggotszki néven a balkáni ország miniszterelnöke lett. Később visszakövetelte a királyi birtok egy részét, amelynek területén múzeumot alapított.

Elolvasom a cikket