Az alkohol, a rák hét típusát biztosan okozhatja

Esetenkénti nagymértékű alkoholfogyasztásról (binge drinking) férfiak esetében több, mint 5-6 alkoholos ital, nők esetében pedig több, mint 4-5 alkoholos ital egy alkalommal történő elfogyasztása esetén beszélünk – írta meg az Európai Rákellenes Kódex.

Több oka is van annak, hogy az alkoholfogyasztás miért vezet rákos betegségek kialakulásához. A különböző típusú rákbetegségek valószínűleg különböző módon alakulnak ki, például:

  • Etanol és acetaldehid: az alkohol (etanol) a szervezetünkben acetaldehid nevű vegyi anyaggá alakul át. Az etanol és az acetaldehid egyaránt rákkeltő anyagok.
  • Májzsugor: az alkohol károsítja a májsejteket és májzsugor nevű betegséget okozhat. A májzsugor növeli a májrák kialakulásának valószínűségét.
  • Hormonok: az alkohol bizonyos hormonok, például az ösztrogén szintjének emelkedéséhez vezethet. A magas ösztrogénszint növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.
  • Az alkoholfogyasztás minden kétséget kizáróan legalább hét különböző típusú rákbetegséget okozhat: a száj, a nyelőcső (oesophagus), a torok (garat és gége), a máj, a vastagbél (vastagbél és végbél), valamint a mell rákos megbetegedéseit.

    Bármilyen mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát. Minél több alkoholt iszunk, annál magasabb a rák kialakulásának kockázata. A fogyasztás csökkentése, vagy optimális esetben az alkohol teljes elkerülése hozzájárul a rák kockázatának csökkentéséhez.

  • Az alkohol minden formája növeli a rák kockázatát, mivel maga az alkohol kárt okoz. Az alkoholos italok fő típusai a bor, a sör és a röviditalok, de bármilyen alkoholtartalmú ital rákot okozhat. Az alkoholos italok alkoholtartalma különböző. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a röviditalok különösen magas százalékban tartalmaznak alkoholt, és vannak olyan sörök, amelyeknek az átlagosnál jóval magasabb az alkoholtartalmuk.

  • Egy szabványos mennyiségű ital kb. 10-12 gramm tiszta alkoholt tartalmaz. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy vannak olyan bárok és éttermek, ahol a szabványosnál nagyobb mennyiségű italokat szolgálnak fel. Továbbá különbségek vannak a szabványos ital elfogadott méretében és erősségében is a különböző európai országokban.

Elolvasom a cikket