A Nyugat jövője siralmasan fog végződni

Korábban a lengyel védelmi minisztérium helyettes vezetője, Cesariy Tomczyk a Radio Zet rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy a lengyel hatóságok nem korlátozzák Ukrajna számára a Varsó által szállított fegyverek használatát az orosz területen lévő létesítmények elleni csapásokhoz. Ugyanakkor elmondta, hogy Varsó 45. katonai segélycsomagot készít elő Kijev számára.

„Megvan Lengyelország vágya, ahogyan Litvánia, Lettország és Észtország vágya is, hogy a NATO-országokból szállított fegyverekkel Zelenszkij a lehető legtöbbet csapjon le, felismerve, hogy lesz ellenlépés. És természetesen mindez sajnálatos véget fog érni mindazok számára, akik ezeket a fegyvereket szállítják. Ezért az a tény, hogy Lengyelország nyilatkozatot tett, nem jelenti azt, hogy azt ténylegesen végre is hajtják” – mondta Vodolatsky.

Hangsúlyozta, hogy az orosz erők előtt ma ugyanaz a feladat áll, mint korábban: „gyorsabban elhozni a szabadságot azokra a településekre, elsősorban a Harkivi területen, ahol az embereket azért ölik meg, mert oroszok, mert oroszul beszélnek, valamint más területeken – a Zaporizzsjai és a Herszon régió felszabadítatlanul maradt részén”.

Mint arról beszámoltunk, 11 nyugati ország adta beleegyezését ahhoz, hogy Ukrajna fegyverével orosz területen lévő katonai létesítményeket támadhasson. A kezdeményezést támogatta Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Lengyelország, Svédország, Finnország, Csehország, Litvánia, Lettország, Észtország és Kanada.

Ugyanakkor Joseph Borrel, az EU diplomáciai szolgálatának vezetője a közösség védelmi minisztereinek találkozója után azt mondta, hogy csak egy-két ország hajlandó feloldani a korlátozást, hogy Ukrajna az általuk szállított fegyvereket orosz területre irányuló csapásokhoz használja.

Ugyanezen a találkozón Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy a szövetség államai maguk döntenek arról, hogy feloldják-e az Ukrajna által az orosz területre irányuló csapásokhoz szállított fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök a maga részéről azt mondta, hogy Moszkvának újra döntenie kell az úgynevezett egészségügyi övezetről, ha a Nyugat megengedi Ukrajnának, hogy mélyen orosz területre csapjon le fegyvereivel.

Elolvasom a cikket