Zsigmond Barna Pál: Mostantól kétszeres erővel kell harcolnunk a békéért

MH/ MTI
2024. május 16. csütörtök. 22:52

Zsigmond Barna Pál azt írta: sorsdöntő idők jönnek Európában, „terjed a háborús pszichózis”, ezért is fontos, hogy az európai parlamenti választásokon „békepárti politikusokat küldjünk Brüsszelbe, csak így kerülhetjük el, hogy Európa és Magyarország belesodródjon a háborúba”.

Az államtitkár emlékeztetett: Emmanuel Macron francia elnök „nem tartja elképzelhetetlennek”, hogy egyszer francia szárazföldi csapatok lépnek Ukrajnába, amennyiben ez a célok eléréséhez szükségessé válik. Később – folytatta bejegyzését – ugyancsak a háború mellett szólalt fel a finn miniszterelnök és a lengyel külügyminiszter is, legújabban pedig svéd vezető politikusok hangoztatják egyre sűrűbben „háborús elköteleződésüket”.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök úgy nyilatkozott, országa nyitott arra, hogy háború esetén nukleáris fegyvereket fogadjon be az Egyesült Államokból. A NATO-hoz újonnan csatlakozott ország védelmi minisztere szerint pedig komolyan fontolóra vennék csapatok Ukrajnába küldését, amennyiben szövetségeseik ezt javasolnák – részletezte Zsigmond Barna Pál.

Az államtitkár lesújtónak nevezte, hogy európai vezető politikusok az orosz-ukrán háború harmadik évében még mindig nem a békéhez vezető utat keresik, hanem „egymásra licitálva erősítik a háborúpárti álláspontot”, amellyel meglátása szerint kizárólag a harcok eszkalációjának lehetőségét növelik.

Magyarország határozottan elutasít minden olyan véleményt és kezdeményezést, amely veszélybe sodorhatja a kontinens békéjét és biztonságát, nem küld fegyvereket és magyar katonákat Ukrajnába, bármennyire erőltesse is ezt Brüsszelből „a háborút propagáló balliberális elit” és „a hazai dollárbaloldal” – nyomatékosította.

Magyarország maradjon a béke szigete! – szólított fel Zsigmond Barna Pál, szorgalmazva, hogy június 1-jén legyenek ott minél többen a Békemeneten.

Június 9-én ugyanis a választások tétje nem kevesebb, mint Európa jövője: háború és béke között kell dönteni – vélekedett Facebook-oldalán az államtitkár, a béke melletti szavazásra buzdítva.

Elolvasom a cikket