Az EBRD segíti az OTP Leasinget Ukrajnában

MH/ MTI
2024. május 16. csütörtök. 22:46
Frissítve: 2024. május 16. 22:52

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtöki bejelentése szerint a garanciaeszköz az OTP Leasing újonnan indítandó ukrajnai lízingfinanszírozási szerződéseinek hitelkockázatára 50 százalékig terjedő fedezetet nyújt.

Az EBRD garanciavállalása nyolcvanmillió euró értékű új OTP-lízingfinanszírozásra terjed ki.

Az EBRD tájékoztatása szerint ez a hitelezésösztönző mechanizmus lehetővé teszi az OTP ukrajnai lízingbankja számára finanszírozások folyósítását az ukrajnai üzleti agrárszektor, valamint feldolgozóipari, közlekedési, logisztikai és háttérszolgáltatási vállalatok működéséhez, és ennek révén ahhoz, hogy kritikus fontosságú termékek legyenek továbbra is hozzáférhetők Ukrajnában.

Az EBRD hangsúlyozza, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után általa aláírt hasonló garanciamegállapodások értéke 2023 végére megközelítette a 900 millió eurót.

Az OTP Leasinggel aláírt garanciamegállapodás csütörtöki ismertetése szerint az EBRD-eszköz elsőveszteség-kockázatára az Egyesült Államok vállalt fedezeti támogatást az EBRD különleges válságkezelő alapján (EBRD Crisis Response Special Fund) keresztül.

Az EBRD kiemeli, hogy az OTP Leasingnek 2023 végén hozzávetőleg 41 százalékos piaci részesedése volt Ukrajnában a teljes ukrajnai lízingportfólióhoz mérve.

Az EBRD – Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője – az orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022–2023-as időszakra, de az ukrán reálgazdaságnak folyósított támogatások értéke már tavaly októberben elérte ezt a kitűzött célt.

A bank csütörtöki tájékoztatása szerint azóta meghaladta a 4,1 milliárd eurót az Ukrajnának nyújtott EBRD-finanszírozások értéke.

Elolvasom a cikket