Kínából jelenti munkatársunk: Vlagyimir Putyin Pekingben

Brém-Nagy Márton
2024. május 16. csütörtök. 9:55

Magyarország mellett Oroszország is idén ünnepli a Kínával való diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját, amit a kínai elnök is kiemelt a kétoldalú találkozó során. Hszi Csin-ping emellett gratulált Putyinnak, aki immár ötödik elnöki ciklusát kezdte meg, valamint méltatta a két ország hosszú történelemre visszanyúló kapcsolatát, ami – ahogyan az elnök fogalmazott – egyre erősebb és erősebb lett a kihívások ellenére is.

A kínai elnök emellett elmondta: a két ország kapcsolata kiváló példájává vált a jó szomszédi kapcsolatoknak, ami kölcsönös tiszteleten, őszinteségen és a kölcsönös előnyök és barátság keresésén alapszik. Hszi Csin-ping egyúttal kiemelte azt is, hogy a kétoldalú találkozók, amelyekből szám szerint negyven volt az évek alatt, hozzájárultak ahhoz, hogy a kommunikáció által elősegítsék a kínai-orosz kapcsolatok zökkenőmentes és folyamatos fejlesztését.

A találkozó során mindkét vezető egyetértett abban, hogy a két ország stratégiai együttműködése elengedhetetlen a régió fejlődése és stabilitása érdekében. Indulása előtt nem sokkal Putyin a kínai Xinhua állami hírügynökségnek nyilatkozva szintén erről beszélt, amikor úgy fogalmazott: A két ország között lévő, megkerülhetetlen stratégiai kapcsolat miatt döntött úgy, hogy első hivatali útja során Kínába látogat.

Az orosz elnök egyúttal elárulta: a látogatás során szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködéseket az ipar, a high-tech szektor, az űripar, az atomenergia, a mesterséges intelligencia és a megújuló energia területén is.

A megbeszélés során Hszi Csin-ping hangsúlyozta: Kína a továbbiakban is elkötelezett, hogy fenntartsa a két ország közötti baráti viszonyt és közösen dolgozzanak együtt a fejlődésért és a világ jobbá tételéért. A kínai elnök emellett kiemelte azt is, hogy mind két ország elemi érdeke, hogy elmélyítsék a már meglévő együttműködéseket, egy multipoláris világ megteremtése érdekében.

Hivatali útjára az orosz elnököt ezúttal elkísérte frissen megválasztott védelmi minisztere, Andrej Belouszov, Szergej Lavrov külügyminiszter és számtalan orosz cég vezetője is.

A két elnök találkozójának a híre egyébként már tavasszal is megjárta a sajtót, akkor azonban még csak pletyka szintjén. Ennek ellenére feltehetőleg senkit nem ért meglepetésként a hír, hiszen a tavalyi év során, Hszi Csin-pinget harmadik alkalommal is megválasztotta a népi gyűlés Kína elnökének, első hivatali útja pedig Moszkvába vezetett. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az orosz elnök látogatására egy hónappal azután kerül sor, hogy az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken is Pekingben járt, ahol hivatali partnerének Vang Jivel folytatott egyeztetése során a kínai-orosz katonai kapcsolatok elmélyítése ellen szólalt fel.

Elolvasom a cikket