Egyre több gyerek kel át a Panama és Kolumbia közötti dzsungelen

MH/MTI
2024. május 16. csütörtök. 20:54

A hasadékon át elsősorban az Egyesült Államok felé tartó kiskorúak száma idén mintegy 34 százalékkal emelkedhet, és akár a 160 ezret is elérheti. A jelenség „elhúzódó válság” fennállását jelzi a térségben – állt az UNICEF közleményében. Kiemelték, hogy az adatok alapján az látható, hogy már ötödik éve folyamatosan emelkedik azoknak a gyerekeknek a száma, akik megpróbálnak átjutni a veszélyes vidéken.

Az UNICEF szerint több mint harmincezer kiskorú kelt már át a dzsungelborította területen az év első négy hónapjában, amely negyvenszázalékos növekedést mutat a tavalyi év hasonló időszakához képest. Közülük mintegy kétezren felnőtt kísérő nélkül vágtak neki az útnak.

„A Darién-hasadék nem gyereknek való vidék. Sok gyerek vesztette már életét ezen a kimerítő és veszélyes úton. Előfordult többször az is, hogy nők ezen a dzsungel borította vidéken, a legképtelenebb körülmények között szülték meg gyermekeiket” – mondta el Ted Chaiban, az UNICEF helyettes vezetője.

Május elején Panamában José Raúl Mulinót választották elnökké, aki júliusban lép hivatalba, és kampánya során azt ígérte, lezárja a Darién-hasadékon keresztülvezető migrációs útvonalat. 2023-ban – a korábbi évekhez képest rekordnak számító – 520 ezer ember kelt át a dzsungelen, ezeknek a bevándorlóknak nagyjából az ötöde gyerek volt.

Elolvasom a cikket