Egyedi kínálat várja az érdeklődőket a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

MH/ MTI
2024. május 16. csütörtök. 22:12

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató és Mihai Chirilov művészeti igazgató a TIFF-házban számolt be az ortodox pünkösd miatt idén tíznaposra bővült fesztivál programjáról, amelyen 196 alkotást vetítenek.

Mihai Chirilov szerint a hivatalos versenyprogramban nem szokványos, nonkonformista szereplőket felvonultató filmek szerepelnek, amelyek a szereplők társadalmi nyomásra adott válaszairól, kapcsolódási, kiteljesedési vagy függetlenedési szükségleteiről szólnak. Sok a korunk problémáinak erkölcsi vetületeit boncolgató film, amelyek a háború mellett a mesterséges intelligencia és az eutanázia kérdéseit firtatják – mondta.

A versenyprogrammá avanzsált What’s Up, Doc? dokumentumfilmes szekcióról elmondta: a többi filmfesztiváltól eltérő alkotásokat igyekeztek beválogatni, így az egyfajta „menedékként szolgál” a túl sok politikai témájú dokumentumfilm után. Felidézte, hogy a TIFF mindig is az alternatív, hibrid dokumentumfilmeket részesítette előnyben.

A Transilvania-trófeáért zajló versenyprogramban 12 nagyjátékfilm, a nem hagyományos dokumentumfilmek versenyében tíz alkotás szerepel. Idén is van magyar versenyfilm a kolozsvári filmszemlén, Révész Bálint és Mikulán Dávid Kix című dokumentumfilmje a felnőtté válásról szól, 12 évig forgatták az alkotók. Külön szekciót szentelnek idén a japán filmművészetnek: nyolc filmet láthat a közönség a legújabb alkotásoktól a nagy klasszikusokig.

A japán filmekhez kapcsolódva manga-, origami- és ikebanaműhelyt is tartanak, és a japán teaszertatással is megismerkedhetnek az érdeklődők. Tudor Giurgiu közölte: a programban az idei nagy sporteseményekre való tekintettel sporttal foglalkozó szekció is helyet kapott.

A román filmek kategóriájában díjazott és Kolozsváron debütáló alkotások is láthatók, itt mutatják be a Marin Preda román író regényéből készült Morometii-trilógia harmadik részét. Emanuel Parvu Cannes-ban versenyző Három kilométer a világ végéig című alkotása is látható lesz, de Radu Jude rendező Ne várjatok túl sokat a világvégétől című filmjét, Románia idei Oscar-nevezését és az Ilie Nastase román teniszezőről szóló, Nasty című dokumentumfilmet is levetítik.

Kolozsvárról szóló film is lesz az idei TIFF-en: Dan Curean egy kolozsvári padláson talált filmtekercsek története alapján idézi meg a múlt század elejének Kolozsvárját, értékeit, és állítja szembe a mai, modern várossal. A rövidfilmes szekcióban húsz alkotás lesz látható, köztük kolozsváriak is. A Magyar Filmnapok keretében tíz alkotást vetítenek, a többi között Moldovai Katalin Elfogy a levegő című, egy tordai tanárnő történetét feldolgozó filmjét, Hajdu Szabolcs Kálmán-napját vagy Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című alkotását. Az idei fesztivál mottója – In a reelationship – a filmekkel való kapcsolatra és a TIFF közösségi médiában zajló kampányára is utal.

A korábban filmek előtt levetített videóklipek helyett a fesztivál az egyes filmekhez kapcsolódó reelvideókat közöl, amelyekhez a nézők is kapcsolódhatnak. A TIFF nyitógáláját idén is a Főtéren tartják, a Dogman című francia film vetítésére 3000 nézőt várnak. A filmfesztivál programja a Tiff.ro holnapon böngészhető.

Elolvasom a cikket