Az Európai Unió újabb orosz hírügynökségeket tilt be

MH/ MTI
2024. május 16. csütörtök. 7:13

A döntés a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökséget, a Rosszijszkaja Gazeta és az Izvesztyija című újságokat, valamint az Európa Hangja cseh hírportált érinti, amelyet brüsszeli és prágai tisztviselők oroszbarát „propaganda” terjesztésével vádolnak – jelentette be szerdán Vera Jourova, az EU értékekért és átláthatóságért felelős biztosa.

Jourova nem részletezte, hogy milyen intézkedésekre kerül sor a kiadványok ellen, de az EU által már szankcionált hírügynökségek – nevezetesen az RT és a SputnikNews – elvesztették az EU-ban a sugárzási jogukat, és honlapjaikat az egész unióban blokkolták.

Miután az uniós külügyminiszterek megállapodtak, a szankciók valószínűleg az EU Oroszországgal szembeni gazdasági szankcióinak 14. csomagjának részeként lépnek majd hatályba. Az uniós tisztviselők remélik, hogy a június végi csúcstalálkozón sikerül megállapodniuk a csomagról, amely az orosz energiaágazat elleni szankciókat és az orosz hadsereg által használt áruk exportjának korlátozását is magában foglalja.

„Ha ezeket az intézkedéseket az orosz média ellen meghozzák… akkor, annak ellenére, hogy a nyugati tudósítók nem akarják, nekik is érezniük kell a mi megtorló intézkedéseinket” – mondta korábban szerdán Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

„Villámgyorsan és a nyugatiak számára rendkívül fájdalmasan fogunk válaszolni” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket