A brazil elnök az árvízkárosultaknak szóló újabb segélyt jelentett be

MH/ MTI
2024. május 16. csütörtök. 7:25

Mintegy két héttel ezelőtt több száz települést öntött el az ár Rio Grande do Sul államban az özönvízszerű esőzéseket követően. A károk mértékét még mindig nehéz felmérni.

Több mint félmillió embert menekítettek ki az érintett területekről, közülük mintegy 80 ezren több tucatnyi óvóhelyen, iskolákban és sportközpontokban tartózkodnak.

A példátlan éghajlati katasztrófának legalább 149 halottja és 108 eltűntje van a polgári védelem szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint.

Az árvíz az állam történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófája.

„Minden megteszünk, hogy segítsünk az embereknek újjáépíteni az életüket” – jelentette ki Lula az állam fővárosától, Porto Alegrétől északra fekvő Sao Leopoldóban, a katasztrófa által érintett városok egyikében.

Az államfő kabinetfőnöke, Rui Costa szerint a brazil kormány az árvíz által érintett mintegy 240 ezer családnak 5100 reál (mintegy 350 ezer forint), összesen mintegy 1,2 milliárd reál (mintegy 84 milliárd forint) összegű segélyt nyújt.

A szövetségi kormány emellett tömeges lakásvásárlásokat jelentett be a magánszektorból, hogy kielégítse az áldozatok szükségleteit, akik jelenleg menedékhelyek és rokonaik otthonai között tartózkodnak. A kormány rendkívüli minisztériumot hozott létre az újjáépítés támogatására, amelyet Paulo Pimenta kommunikációs miniszter vezet.

Elolvasom a cikket