Svájci bicska

2024. május 15. szerda. 6:7

A lila Milka-tehenek hazája, Svájc újabb különös mutatvánnyal hívja fel magára a világ figyelmét. A Bloomberg hírügynökség tette közzé, hogy hamarosan kés nélkül is lehet majd svájci bicskát venni.

A gyártó, a Victorinox alapítója, bizonyos Karl Elsner nyilván nem gondolta azt 1884-ben, amikor megnyitotta kés- és kanálboltját Ilbachban, hogy másfélszáz évvel később ilyen furcsa, penge nélküli szerkezet szerepelhet majd svájci bicska néven. Karl Elsner anyukája – akit Victoriának kereszteltek – volt a ma már vezető késgyártónak minősíthető Victorinox névadója. A svájci hadsereg 1908-tól hivatalos késszállítója a második világháború után vált világszerte ismertté, amikor az amerikai katonák hatalmas mennyiségben vásárolták, és vitték haza a svájci bicskát egyfajta háborús szuvenírként. Mára már legkevesebb száz változata van a svájci bicskának, ezekből évente huszonöt milliót gyártanak.

Azt már nagyjából megszokhattuk, hogy a fejlettnek kikiáltott, határtalanul demokratikus nyugat-európai országokban az élet semmilyen területén nem idegenkednek az eddig szokatlan megoldásoktól. Ha kevés gyerek születik, idegen kultúrákból importálnak lakosságot. Ha nem is mondják ki, egyfajta hadigazdálkodás folyik az élet minden terültén, ha elfogyott a megszokott nyersanyag, jöhetnek a pótanyagok. Ha nincs babkávé, van cikória. Ha nincs gesztenye, jöhet helyette a bab. Ha nincs hús, feltalálják és erősen igyekeznek befuttatni a műhúst.

A korszerűtlennek minősített családformák, miszerint az apa férfi, az anya nő helyett előállították azt az irgalmatlan katyvaszt, amiben bárki bárkivel kialakíthat családot. Ennek következtében a nyugat-európai fiatalok negyede-harmada bizonytalan nemi identitásúnak minősíti magát. Ez azt jelenti, hogy nemigen tudják, hogy fiúk-e vagy lányok.

Nem csoda tehát, hogy a kés- és bicskagyártók is elbizonytalanodtak. Ha ugyanis például egy fekete bőrű embert nem szabad feketének nevezni, akkor csak valaminek a hiányával lehet megoldani az élet minden területén az efféle helyzeteket. Például úgy, hogy a bicskából kihagyják a kisebb-nagyobb késpengét. Igaz ugyan, hogy így már nem bicska a bicska, de ez nem érdekes. Azt mondják, hogy a forradalmi újítás oka az, hogy a kés egyre több helyen számít fegyvernek. Előhúznak egy tavalyi példát, Japánban letartóztattak egy férfit, mert svájci bicska volt nála közterületen. Hallatlan. Olyan hírek is szárnyra keltek, hogy a Victorinox a késpengéket más, hasznos eszközökre cserélné, például bicikliszerelő szerszámra. Az mellékes, hogy egy csavarhúzóval legalább akkora sérüléseket lehet okozni, mint egy bicskapengével.

Svájc mostanában nem csak bicskaügyekben került a figyelem középpontjába. Az Alpok-ölelte ország békekonferenciát szervez június közepén az ukrajnai háború „igazságos és tartós” lezárása érdekében. Az Ukrajna kérésére összehívott konferenciára a világ százhatvan országának küldöttségeit várják. Ám, ahogy azt már a svájci bicska ügyében kipróbálták, itt is kihagytak azonban egy lényeges alkotórészt. Úgy akarnak a békéről beszélni, hogy a háborúzó felek egyikét, Oroszországot kizárják.

Így tehát nem kell majd csodálkozni azon, ha kiderül, ez az úgynevezett béketanácskozás annyit ér, mint a svájci bicska késpenge nélkül.

A szerző író

Elolvasom a cikket