Rétvári Bence: Brüsszel a tanárbéremelés forrásai helyett csak revizorokat küldött

MH/ MTI
2024. május 15. szerda. 18:06

Rétvári Bence azt írta: hiába adott garanciát január elején az Európai Bizottság a béremelési források folyósítására, lassan itt a nyári szünet, de eddig még semmilyen utalás nem történt.
Brüsszel már azokat a pénzeket is ellenőrzi, amelyeket oda sem adott – jegyezte meg, hozzátéve, ugyan Brüsszelből forrás még nem érkezett, de revizorok igen.

Az EU ellenőrei azt vizsgálják hónapok óta, utalásról utalásra, miként valósult meg a béremelés. Egy olyan forrás felhasználását vizsgálják, amelyet Brüsszelből még át se utaltak – írta. Nem a források biztosítására fordítják az energiát – folytatta –, hanem a pedagógusok tételes ellenőrzésére.

Tömegesen kérnek be kinevezési okiratokat, munkaszerződéseket. Miután ezeket megkapták, nagyon sok tanár diplomáját is bekérték. Sőt, a KRÉTA-üzeneteket is „ellenőrzik, hogy a tanárok megfelelő arculati elemekkel kaptak-e értesítést arról, hogy a béremelés részben EU-s forrásból valósul meg” – tudatta az államtitkár.

„Miközben a valóságban egy euró se érkezett meg” – hangsúlyozta. Talán nem minden ok nélkül van olyan érzése az embernek – fűzte hozzá -, mintha Brüsszel folyamatosan azt keresné, hogyan tud hibát találni, és arra hivatkozva akadályozni a tanárok és óvónők béremelését.

Kiemelte: míg az uniós bürokraták csak vizsgálódnak, a kormány cselekszik.

Emlékeztetett: 2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén átlagosan 32,2 százalékkal nőtt a tanárok és az óvónők bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal emelkedik. Így összesen 93,5 százalékos az emelés, azaz négy év alatt csaknem a duplájára nő a tanárok fizetése. Az állami fenntartású iskolákban a tanárok átlagbére 652 ezer forintra, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 millió forintra emelkedett.

Kitért arra is, hogy „a baloldal Brüsszelben is támadta a tanárok béremelését, valamint pert indítottak, hogy megakadályozzák a források felhasználását”.

Végül szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldal képviselői az Európai Parlamentben nem a magyar tanárokért, hanem ellenük dolgoznak. „Sőt, még büszkék is rá, hogy kárt okoznak Magyarországnak. Brüsszelben változásra van szükség!” – hangsúlyozta közleményében Rétvári Bence.

Elolvasom a cikket