Rákkeltő lehet a koffeinmentes kávé

Az amerikai egyesült államokbeli Environmental Defence Fund (Környezetvédelmi Alap) aktivistákból álló szervezete petíciót nyújtott be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA), amelyben a koffeinmentes kávé árusításának megszüntetését kérik. Szerintük ugyanis a kávé koffeinmentesítési eljárásakor használt szerves anyag, a metilén-klorid potenciálisan rákkeltő lehet – írja a mindmegette.hu.

A kávé koffeinmentesítésének három fő módja van. Ezek közül a legelterjedtebb a szerves vegyületek felhasználása, amelyhez első lépésként a kávébabokat gőzzel lágyítják, majd oldószerbe áztatják, hogy kivonják a koffeint. A legyakoribb oldószer a metilén-klorid és az etil-acetát. Előbbiről úgy tartják, összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések kialakulásával.

Az anyag élelmiszerekben történő felhasználását csak kis mennyiségben engedélyezték, ugyanakkor amerikai aktivisták szerint már egy kevés is káros lehet az egészségre. A benyújtott petíciót az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal vizsgálja, egyelőre nincs hivatalos előrelépés az ügyben.

Ez az anyag megtalálható egyes körömlakklemosókban, de festékoldó és fémtisztító szerekben, valamint bizonyos gyógyszerekben is. Az Amerikai Kémiai Társaság szerint a koffeinmentes kávéban lévő metilén-klorid mennyisége határérték alatti, így az egészségre nézve biztonságos.

Elolvasom a cikket