Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt

Fegyveres támadás érte Szlovákia nemrégiben megválasztott miniszterelnökét – írta meg az összes felvidéki lap. Mint a tudósításokból kiderül, a kormányfőt a nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülés után próbálták meggyilkolni. A Denník N helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik.

A kormányfő – akit egy besztercebányai kórházba visznek – a legfrissebb jelentések szerint életveszélyben van.

A Nexta hírportál több videót is közzétett a támadásról.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani. A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták.

Az esemény után sorra érkeztek a politikusok reakciói.

Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

Richard Raši (Hlas) miniszterelnök-helyettes teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kormányfő elleni támadást. „Nagyon gyors felépülést kívánok Robert Ficonak, mielőbb gyógyuljon meg. Ismétlem, ez nem egy demokratikus társadalomba, de semmilyen társadalomba nem való” – fogalmazott.

Ha Robert Fico (Smer) kormányfő hosszabb orvosi ellátásra szorul, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket.

Igor Matovič (Szlovákia mozgalom) gyors felépülést kívánt Ficónak. „A kormányfő régi politikai riválisom. Ez a politika. Emberként azonban mielőbbi gyógyulást kívánok neki, és mélységesen elítélek minden erőszakot. Az ököl és a golyók nem oldanak meg semmit a politikában” – reagált a támadásra a politikus.

Megszólalt már a cseh elnök is. Érdemes megemlíteni, hogy a múlt héten országszerte rengeteg iskolában volt bombariadó, és a rendőrség szerint valószínűleg kibertámadás történt az ország ellen. Összesen 1500 iskolát és óvodát érintettek a fenyegetések, majd bankokban és elektronikai szaküzletekben is bombariadók voltak, robbanószert sehol sem találtak.

Egyelőre nem tudjuk kijelenteni, hogy az orosz vagy más titkosszolgálatok állnak a támadás mögött – mondta a kormány szerdai ülésén Pavol Gašpar, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóhelyettese. A fenyegetések felderítésére munkacsoportokat hoztak létre a biztonsági szervek. Az oroszok érintettség a közösségi oldalakon a mai merénylet kapcsán is előkerült, ugyanakkor érdemes kihangsúlyozni: Robert Ficot és kormányát a Nyugat és az ellenzéke azzal vádolja, hogy a magyar kormányhoz hasonlóan „Putyin kottájából játszik”. A szlovák miniszterelnök számtalanszor hangsúlyozta: az országát távol akarja tartani a háborútól, amivel Kijev haragját is kiérdemelte.

Elolvasom a cikket