Parazitákat találtak Kennedy agyában

A Kennedy klán tagjaként az amerikai elnökjelöltségért induló ifjabb Robert F. Kennedy most egy 12 évvel ezelőtti vallomásával került ismét előtérbe, amiben elmondta, hogy 2010-ben egy féreg jutott az agyába, ami a szövetek egy részét megette. Az orvosok először agydaganatra gyanakodtak, de kiderült, hogy egy sertés galandféreg lárvája okozta a problémát – írta meg a Metropol.

A Taenia solium nevű parazita főként a harmadik világban fordul elő, és a belekben élősködik. Az emberre a fertőzés akkor terjed át, ha a fertőzött állat húsát nem megfelelően főzik meg. Ilyenkor az élősködők a bélfalon áthatolva a véráramba kerülhetnek, aminek a segítségével az agyba is eljuthatnak. A New York Times által megvizsgált korábbi leletek szerint azonban a politikus tévedett, mivel a galandférgek valójában nem eszik meg az agyszövetet, csak annak tápanyagait szívják fel. Ettől van az, hogy ha a lárvák az agyba jutnak, olyan életveszélyes tünetek jelentkezhetnek, mint a görcsrohamok és az agyműködés zavarai.

Azóta teljesen rendbe jött, és nem volt semmilyen utóhatása a parazitának – mondta a lapnak Stefanie Spear, a Kennedy-kampány szóvivője arra a kérdésre, hogy a jelölt egészségügyi problémái veszélyeztethetik-e az elnöki tisztségre való alkalmasságát.

Elolvasom a cikket