Minden ilyen helyzetben a személyvédelem hibázik

Még sötétben tapogatózunk

Egyelőre azt látjuk, hogy egy 71 éves férfi, helyi lakos követte el ezt a merényletet – mondta portálunk megkeresésére Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

„Azt, hogy mögötte áll-e egy struktúra, áll-e egy szervezet, áll-e mögötte külföldről vagy belföldről finanszírozó, illetve megbízó, ezt még nem tudjuk, ez a jövő kérdése lesz. Ahogyan azt sem tudjuk, hogy politikai motivációja vagy személyes indítéka volt-e, vagy éppenséggel egy pszichiátriai esettel állunk szembe. Tudjuk azt, hogy ilyenek is voltak már. Ebből a szempontból még sötétben tapogatózunk, egyelőre azt látjuk, hogy az elkövető egy saját tulajdonában lévő legális fegyverrel, pisztollyal hajtotta végre a merényletet” – magyarázta a szakértő.

Kétségtelen, hogy Szlovákiában, mióta megválasztották Ficót, kiélezett belpolitikai helyzet van, nagyon heves küzdelem zajlik a választást elvesztő koalíciós pártok és a mostani párt koalíciója között. Ebből fakadt az, hogy Fico egyfajta jóslattal élt, hogy akár még ebben is kicsúcsosodhat ez a felhevült belpolitikai légkör Szlovákiában. Azzal együtt, hogy ilyen rövid időn belül ez megtörténjen, arra ő sem számíthatott – tette hozzá Horváth József.

Továbbá felhívta a figyelmet a szakértő arra, ha merénylet történik egy politikus ellen, akkor az úgy helyes, hogy más politikai platformon álló erők is azonnal elítélik, és elhatárolódnak tőle, nem pedig ércelődnek, vagy ami még rosszabb, a halálát kívánják.

Teljesen egyértelmű, hogy most hosszabb időre kieshet a praxisból Robert Fico. Egy ilyen súlyos sérülés után hetek vagy akár hónapok is szükségesek ahhoz, hogy felépüljön. Annál is inkább, mivel még csak azt tudjuk, hogy egy haslövés érte, de az, hogy a belső szervei sérülései mennyire súlyosak, az a következő hetek kérdése.

Komoly gondok vannak

Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója elmondta, minden ilyen helyzetben a személyvédelem hibázik. Azonban a fanatikusan rajongó vagy gyűlölködő személynél lehetetlen kivédeni az ilyen támadásokat. Abe Sinzó, a volt japán miniszterelnök járt még hasonlóan. Ott egyértelműen a személyvédelem hibázott. Több, kicsi, egymásra épülő hiba vezetett a politikus halálához. Itt is valami hasonló lehetett. Egész egyszerűen az látszik, hogy távol vannak a miniszterelnöktől, amikor eldördülnek a lövések, utána már profin reagálnak, de például az, hogy nem egy kisbuszba vagy mentőautóba vitték, hanem a személyautójába, az is azt mutatja, hogy voltak szerveződésbeli hiányok.

Az MCC szakértője kiemelte: Kelet-Európában szerencsére ritkák az ilyen események, de most mindenki teljes sokkban van. Az, hogy ilyen szinten gyűlölködővé válhatott a szlovák politikai közbeszéd, hogy valaki úgy érezte, hogy ezt egy politikai gyilkossággal kell megoldani, az azt mutatja, hogy nagyon komoly gondok vannak ezen a területen, és nem csak ott, hanem nálunk és Legyelországban is.

Az látszik, hogy a különböző feszültségek feltörnek a felszínre, visszatértünk száz évvel ezelőttre, hogy politikai erőszak folyik az utcán, az emberek összeverekednek, megalakulhatnak a pártok rohamcsapatai. Tehát egy ilyen veszélyt vetít előre ez a fajta eszkaláció, ez a fajta politikai erőszak, amit nem kíván senki – tette hozzá Somkuti Bálint.

Továbbá kifejtette, várható volt, hogy felhozzák azt, hogy azért történt a merénylet, mert Fico „oroszbarát”, ugyanis az elkövető egy szélsőségesen liberális költő volt, aki egzaltált figurának tűnik, akit már megtámadtak egyszer, mikor biztonsági őrként dolgozott. Furcsa háttér, de még nem tudunk eleget a támadó motivációról ahhoz, hogy egyértelmű véleményt mondhassunk. Annyi biztos, hogy Fico politikai tevékenysége volt az, ami kiborította az illetőt.

„A továbbiakban mindenki félni fog picit, ami nyilván nem egy túl jó dolog, hiszen most mindenki minden bokorban merénylőt fog látni. A szerencse, hogy Fico túlélte a támadást, és a személyvédelem egy picit mindenhol összekapja magát. Én abban reménykedem, hogy nem egy viszonválaszt hoz magával. Ugye Fico is mondta, hogy olyan a hangulat, hogy elengedhetetlen, hogy valaki, valamikor merényletet próbáljon elkövetni, de azt nem hiszem, hogy magára gondolt. Remélhetőleg ez a sokk kijózanítóan hatott most az emberekre, de sajnos megvan az esélye ennek az ellenkezőjére is” – zárta sorait a szakértő.

Elolvasom a cikket