Ezzel a színváltó technológiával bármikor szabadon módosíthatjuk autónk színét

A Toyota kidolgozott egy olyan eljárást, amellyel szabadon módosítható az autónk színe. A folyamat bonyolult, és nem is végezhető el házilag, viszont gyorsabb, költséghatékonyabb és környezetbarátabb, mint a lemezek újrafényezése. Ráadásul bármikor, tetszőleges gyakorisággal végrehajtható.

A technológiát idén tavasszal szabadalmaztatták, egy kétéves fejlesztőmunkát követően. Alapját egy speciális, színváltó pigmenteket tartalmazó festék adja. Ezt az anyagot felmelegítik, majd különleges lámpák fényével besugározzák, így képes megváltoztatni a színét. Az új árnyalat a hőmérséklettől és a fény hullámhosszától függ, tehát kiszámítható és megválasztható. A kivitelezéshez szükséges berendezés még nem létezik, azonban ez már csak részletkérdés: akár fixen telepített kamrákban programozzák újra a színt, akár mobil melegítő és besugárzó eszközöket alkalmaznak, a lényegen ez nem változtat.

A karosszéria színének utólagos módosítása növeli az autó használtpiaci értékét, hiszen az új tulajdonost nem kötné az eladó ízlése. Emellett a járművek tudnának alkalmazkodni környezetükhöz. Nyáron például fehérre színeztethetnénk, hogy minél kisebb mértékben melegedjen át a napon, a sötét őszi és téli időszakban pedig egy jól látható színt választhatnánk, amellyel biztonságosabban közlekedhetünk. A technológia használatával a kereskedők racionalizálhatnák a raktárkészleteiket, sőt a gyártási folyamatot is egyszerűbbé, költséghatékonyabbá tehetné egy ilyen fényezés.

Ahhoz, hogy valaha sorozatgyártásba kerülhessen a megoldás, még számtalan kérdést kell megválaszolni. Többek között mérlegelni kell a folyamat költségeit, hiszen a legzseniálisabb innováció sem ér semmit, ha nincs rá fizetőképes kereslet.

Elolvasom a cikket