Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és a ráncok ellen is jó ez a gyümölcs

1. Immunerősítő

Az eper kiváló C-vitamin-forrás. A legtöbb emlős képes természetes módon előállítani a C-vitamint, az ember azonban nem. Ezért fontos, hogy bebiztosítsuk a napi szükségletünket. Megtehetjük ezt például egy csészényi eperrel. A C-vitamin jól ismert immunerősítő, valamint erős és gyorsan ható antioxidáns.

2. Óvja a látásunkat

A gyümölcs antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a látás gyengülését. Szemünknek szüksége van C-vitaminra ahhoz, hogy megvédje a szemlencsét a nap UV-sugaraiból származó szabadgyökökkel szemben. A C-vitaminnak a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében is fontos szerepe van.

3. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Az eperben található antioxidánsok, mint például a lutein és a zeathancin, segíthetnek a rák megelőzésében. Ebben fontos szerepe van az ellagsav nevű fitokemikáliának is, amely szintén megtalálható az eperben. Az ellagsavról kimutatták, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanis elnyomja a rákos sejtek növekedését.

4. Késlelteti a ráncok megjelenését

Szintén magas antioxidáns tartalmának köszönhető, hogy késlelteti a bőr öregedését, a ráncok kialakulását. Mivel a kor előrehaladtával veszítünk a kollagénből, a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása egészségesebb, fiatalabbnak tűnő bőrt eredményezhet. De nem a C-vitamin az egyetlen ránctalanító, ami ebben a gyümölcsben található. A Koreai Köztársaságban található Hallym Egyetem kutatói megállapították, hogy az ellagsav megakadályozza a kollagén pusztulását és a gyulladásos reakciót az emberi bőrsejtekben.

5. Jót tesz a koleszterinnek

Az eper fitokémiai anyagokban is gazdag, amelyek szintén antioxidáns hatást fejthetnek ki. Csökkentik az LDL, vagyis a vérben lévő rossz koleszterin szintjét, valamint megakadályozzák a plakkok felhalmozódását az artériákban.

6. Gyulladáscsökkentő

Az eperben található antioxidánsok és fitokemikáliák segíthetnek az ízületi gyulladások csökkentésében is. Egy harvardi tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik heti rendszerességgel fogyasztanak epret, jóval kisebb valószínűséggel emelkedik meg CRP-szint, ami a szervezetben lévő gyulladást jelzi.

7. Vérnyomás-szabályozó

A kálium egy másik szívbarát tápanyag, amely szintén jelentős mennyiségben található az eperben. Ez segíthet szabályozni, sőt csökkentheti is a magas vérnyomást azáltal, hogy védelmet nyújt a nátrium negatív hatásaival szemben.

8. Kiváló rostforrás

A rostok elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez, a hiányából adódó problémák közé tartozik a székrekedés és a belek gyulladása, ami a 60 év felettiek mintegy 50 százalékát érinti. A rostok segítenek lassítani a cukrok felszívódását a vérben, ezért kis mennyiségben a cukorbetegeknek is érdemes fogyasztaniuk.

9. Alacsony kalóriatartalma van

Az egészséges testsúly megtartása az egyik legjobb védekezés a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulása ellen. Az eper természetesen alacsony kalóriatartalmú, zsírmentes, valamint alacsony a nátrium- és cukortartalma is, így fogyókúra esetén kiváló választás, ha nassolásra vágyunk.

10. Babavárás idején is hasznos

Az eper bővelkedik folsavban, amelyet már a családtervezés alatt is érdemes pótolni a szervezetben. A folsavra a terhesség korai szakaszában van a legnagyobb szükség, hogy segítse a baba agyának, koponyájának és gerincvelőjének fejlődését. Az eperben található folsav emellett segíthet megelőzni bizonyos születési rendellenességek kialakulását is.

Elolvasom a cikket