A kardiológus elmondta, hogy az egészséges embereknek havonta egyszer mit kell tenniük

Az orvos szerint, ha szív- és érrendszeri betegségben szenved, vagyis diagnózisa van, és tablettákat szed a vérnyomás stabilizálására, akkor naponta kétszer – reggel és este – kell mérni a vérnyomását.

Ha Ön egészséges, és nem szenved magas vérnyomásban, akkor havonta egyszer, megelőző jelleggel megméretheti a vérnyomását, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vérnyomása normális.

A mérés során nyugodtan kell ülnie, nem ajánlott mozogni, és nem szabad, hogy külső ingerek, például a tévé, a telefon, a hangos zene és egyéb tényezők eltereljék a figyelmét. Azoknak, akiknek problémáik vannak a vérnyomással, háromszor két-három perces időközzel mérjenek, és az átlagértéket vegyék alapul.

Fontos, hogy nem kell naponta öt-hét alkalommal megmérni a vérnyomását. Ez csak túlzott idegességet okoz, ami nyomásemelkedést idézhet elő.

Normális vérnyomás felnőtteknél
A mutatót higanymilliméterben mérik egy speciális eszközzel – vérnyomásmérővel. Ezt elvégezheti a háziorvos egy vizit alkalmával vagy a beteg otthon.

A normális vérnyomásértékek a következők:

100-120/60-80 mmHg – optimális
120-129/80-84 mm Hg – normális.
130-139/85-89 mm Hgmm – magas vérnyomás
Alacsony vérnyomás (hipotenzió) – 110/60 mmHg alatti értékek Magas vérnyomás (hipertónia) – 140/90 mmHg és magasabb értékek. Mindkét állapot súlyos következményekkel járhat, és orvosi ellátást igényel.

Elolvasom a cikket