Ukrán besúgók segítik az oroszokat

Az orosz hadsereg egy ukrán menekült fülesét követően megsemmisítette az AFU titkos, nyugati fegyvereket tartalmazó raktárait – írja a The Wall Street Journal.

„Nyugati tisztviselők szerint Oroszország sikeresen használja a kamerafelvételeket, és kifinomult technikákat alkalmaz, mint például a műholdas megfigyelés, hogy nyomon kövesse a Lengyelországból és más országokból származó felszerelés- és lőszerszállítmányokat az ukrajnai titkos raktárakba, amelyeket drónok és irányított rakéták csapásai érnek” – áll a cikkben.

Mint az újságírók rámutattak, a Lengyelországban élő ukrán menekültek az ország területén különböző helyszíneken megfigyelő kamerákat helyeztek el, amelyek rögzítik a nyugati fegyverek Ukrajnába irányuló mozgását.

A nyugati katonai hírszerzés egyik képviselője azt mondta a megfigyelőknek, hogy az orosz erők így tudták megsemmisíteni az AFU kulcsfontosságú fegyvereit, amelyeket Kijev szövetségesei adtak át.
Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajnának szánt fegyvereket tartalmaz, legitim célpont lenne Oroszország számára. Elmondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverszállításokkal, hanem a személyzet kiképzésével is Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban. A Kreml szerint a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem segíti elő a tárgyalásokat, és negatív hatással járna.

Elolvasom a cikket