Schmidt Ádám: Magyarországnak jó eredményei vannak a sportolói és a sportvezetők körében dolgozó nők számának tekintetében

MH/MTI
2024. május 14. kedd. 21:59
Frissítve: 2024. május 14. 23:03

Az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnökségének célkitűzései között szerepel a nők sportban való részvételének növelése, amely területen Magyarország jó eredményekkel bír úgy a sportolói létszám, mint a sportvezetők körében dolgozó nők számának tekintetében – közölte a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára Brüsszelben kedden.

Schmidt Ádám az EU oktatási, ifjúsági, kulturális és sportügyi tanácsának kétnapos ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Magyarország tanácsi elnöksége idején elő kívánja mozdítani azt a vitát, amely arra összpontosít: miként érhető el a nők részvételének növelése a sport világában.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökség során sikerül lezárni a felülvizsgálatot és olyan nemzetközi doppingellenes kódex jön létre, amely minden érintett fél számára megfelelő lesz.
Közölte, a magyar uniós elnökség továbbá az egészségfejlesztés területén is előrelépést kíván elérni a rendszeres közösségi sportolás társadalmi népszerűsítése által.

A tanácsülés önkéntesek sporteseményeken való részvételéről folyatott megbeszélésével kapcsolatban Schmidt Ádám elmondta, Magyarország esetében az önkéntesség elsősorban a nagy nemzetközi sportrendezvényeken jellemző. Ezek között kiemelkedőnek nevezte a tavaly Magyarországon rendezett atlétikai világbajnokságot, amelyet – mint kiemelte – Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke minden idők legjobb világbajnokságának nevezett, és felterjesztése nyomán a sportesemény mintegy 2500 önkéntese nemzetközi fairplay-díjat kapott. Magyarország a tavalyi atlétikai világbajnokság tapasztalataira és eredményeire építve európai szinten is elő kívánja mozdítani, hogy a sportesemények a társadalom minél szélesebb körére pozitív hatással bírjanak – tette hozzá a sportért felelős államtitkár.

Elolvasom a cikket