Rétvári Bence: magyar rendőrök is segítik a horvát rendőrök munkáját a nyáron

MH/ MTI
2024. július 2. kedd. 19:07

Rétvári Bence a közleményében azt írta: „számunkra mindenhol fontos a magyar emberek biztonsága, ezért a nyári szezonban nemcsak az ország határain belül, hanem azon kívül is megerősítjük a rendőri jelenlétet a turisták által leginkább látogatott területeken”.

Hozzátette: sok magyar család számára kiemelt célpont Horvátország, ezért magyar rendőrök is segítik a horvát rendőrök munkáját a nyáron, amivel a magyar turisták biztonságát szolgálják.
Az államtitkár tájékoztatása szerint a külszolgálati feladatokat a magyar rendőrök a horvát rendőrök szolgálati idejéhez igazítottan látják el, gyalogosan és autóval is járőröznek.

„Önálló intézkedési jogosultságuk nincs, járőrtársi feladatkörben dolgoznak párban a horvát rendőrökkel. A szolgálatteljesítési idő alatt a magyar rendőrök elsősorban tájékoztatási, prevenciós és általános járőrszolgálati feladatokat hajtanak végre, valamint folyamatos telefonos elérhetőséget biztosítanak a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak” – írta az államtitkár.

Megjegyezte: a magyar rendőrök részt vesznek a turistáknak szervezett koncertek, illetve egyéb események biztosításában.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a magyar rendőrök az angol mellett horvátul is beszélnek, így a kommunikációt jelentősen megkönnyítik, ha magyar turisták fordulnak hozzájuk. A rendőrök július 1-je és augusztus 30-a között az Isztriai Rendőr-főkapitányságon, Pulában és a Zadar Megyei Rendőr-főkapitányságon, Zadarban látják el feladataikat.
„A rendőrök nyáron azért dolgoznak, hogy a magyar családok biztonságban tudjanak pihenni, nyaralni” – írta az államtitkár.

Elolvasom a cikket