Remény a májbetegségekben szenvedő betegek számára

Az ammónia mérgező vegyület, és feleslegesen veszélyes, különösen, ha eléri az agyat. Ugyanakkor az anyagcsere természetes mellékterméke, amelyet a szervezet normálisan tud kezelni. Egészséges embernél az ammónia a májba jut, ahol egy kevésbé mérgező formává – karbamiddá – alakul át (a vizelettel ürül).

A fehérjében gazdag ételek – különösen az állati eredetűek – általában az egészséges étrend részének számítanak. A Virginia Commonwealth Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a mérsékelt húsfogyasztás csökkentheti a májzsugorban, a májbetegség legelőrehaladottabb stádiumában szenvedők ammóniaterhelését.

Minél több húst eszünk, annál több ammóniát kell feldolgoznia a májunknak, és a szerv károsodása miatt nem képes megbirkózni ezzel a feladattal. A vér magas ammóniaszintjét összefüggésbe hozták a májzsugorral és a kognitív hanyatlás egy fajtájával, a hepatikus enkefalopátiával (HE).

A HE fokozatosan vagy hirtelen jelentkezhet, és májkárosodással járhat, és néha kómához vezethet, amelynek során az agyszövet megduzzadása végzetes lehet. Ez az új tanulmány egy látszólag egyszerű módot javasol, amellyel a májzsugorodásban szenvedők elkerülhetik a mellékhatásokat, közvetlenül a forráshoz fordulva.

Az ammónia szintjét olyan tényezők befolyásolják, mint a bélbaktériumok és az étrend típusa. Bár korábbi tanulmányok jelezték a vegán étrend előnyeit a májzsugor okozta kognitív problémákkal küzdő emberek számára, lehet hosszú távú étrendi változtatásokat végrehajtani.

Dr. Jasmohan Bajaj, a Virginia Commonwealth Egyetem munkatársa elmondta: „Izgalmas látni, hogy még kis étrendi változtatások, például egy-egy húsmentes étkezés is jótékony hatással lehet a májra azáltal, hogy csökkenti a májzsugorodásban szenvedő betegek káros ammóniaszintjét.”

Bár a tanulmány előzetes, és a méréseket csak egy étkezés után végezték, a kutatócsoport annyira biztos az eredményekben, hogy azt javasolják az orvosoknak, hogy kezdjék el azokat alkalmazni, és bátorítsák a májbetegségben szenvedő, húsevő betegeket, hogy étrendjükbe vegyenek be növényi alapú alternatívákat.

Elolvasom a cikket