Protekcionista jogszabályok a magyar gazdaság erősítése érdekében

MH/ MTI
2024. május 14. kedd. 16:25

A kormány célja, hogy erősítse a magyar gazdaságot és annak szereplőit, ezért vállaltan protekcionista politikát folytat, még ha ez konfliktusokkal jár is – mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) parlamenti államtitkára a Közbeszerzési Expó 2024 című szakmai rendezvényen kedden Budapesten.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: az állami beruházási kerettörvény, az építésgazdaság egészét formáló építészeti törvény vagy a közlekedés területén készülő új jogszabály is protekcionista, ugyanakkor a feltételrendszert ki lehet úgy alakítani, hogy Magyarország ne menjen szembe az Európai Unió közös szabályaival, de használja azokat az eszközöket, amelyeket más uniós tagállamok is alkalmaznak.

Az államtitkár példaként említette, hogy protekcionista szabályozás érvényesül a francia mezőgazdaság és agráripar, a német nehézipar, valamint az osztrák építőipar területén is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az állami építési és beruházási terület teszi ki a közbeszerzéseken keresztül elköltött közforrások meghatározó hányadát, és ennek hazai szabályrendszere jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban.

Elolvasom a cikket