Milyen élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb műanyagot?

A gyümölcsök és zöldségek a gyökérrendszerükön keresztül képesek felszívni a mikroműanyagokat, és ezeket a kémiai részecskéket átvinni a szárakra, levelekre és gyümölcsökre.

Az alma és a sárgarépa lehet a legszennyezettebb gyümölcs és zöldség. Ezek egy grammonként több mint 100 ezer mikroműanyagot tartalmaznak.

A földből bányászott himalájai rózsaszín só tartalmazza szintén a legtöbb mikroműanyagot. Ezen kívül még a teafilterek is, amelyek többsége műanyagból készül.

Ennek eredményeképpen egy teafilter leforrázásakor körülbelül 11,6 milliárd mikroműanyag-részecske és 3,1 milliárd nanoplasztik részecske kerül a vízbe.

Érdemes tudni, hogy egy liter víz egy műanyag palackban átlagosan 240 ezer műanyagrészecskét tartalmaz hétféle műanyagból, köztük nanoplasztikából.

Az emberi szervezetre gyakorolt hatás
A tudósok megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknek a nyaki artériáiban mikroműanyagok vagy nanoplasztikok vannak, kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a következő három évben szívrohamot, agyvérzést kapnak vagy meghalnak, mint azoknál, akiknek nincs.

Fontos tudni, hogy a nanoplasztik a műanyagszennyezés legveszélyesebb típusa az emberi egészségre nézve. A kis részecskék képesek behatolni a nagy szervek egyes sejtjeibe és szöveteibe.

Ráadásul amikor a műanyag a szervezetbe kerül, magával viszi ezeket a vegyi anyagokat. A testen belül pedig ezek a vegyi anyagok kivándorolnak a műanyagból, és megtelepednek a szervezetben.

Hogyan csökkentheti a műanyag mennyiségét?
A legjobb, ha csak üvegpalackból iszunk vizet. Ugyanez vonatkozik a műanyagba csomagolt ételekre és italokra is.

Vásároljon gyakrabban súlyra vásárolt élelmiszert. Válasszon természetes anyagokból készült ruhákat, és vásároljon természetes anyagokból készült fogyasztási cikkeket.

Ne mikrohullámozzuk a műanyag csomagolású élelmiszereket.

Vásárláskor jobb, ha egy megbízható, jól ismert márkát részesít előnyben, még akkor is, ha annak termékei nem a legolcsóbbak. Egyes gyártók nem mindig tartják be a gyártási technológiákat, és a rossz minőséget alacsony árral kompenzálják.

Ne vegyen olyan műanyag termékeket, amelyeknek kellemetlen kémiai szaga van.

Cserélje le az eldobható műanyag termékeket, például evőeszközöket, poharakat, bögréket, edényeket üvegből, rozsdamentes acélból és kerámiából készült, újrafelhasználható és ártalmatlan alternatívákra.

Elolvasom a cikket