Itt az ukrán taktika

Az ukrán légierő gyakorlatilag az oroszok ellen vívott háború első napjaitól kezdve jelentős számbéli hátrányban van a támadókkal szemben. Kijev viszont egy veszélyes taktika alkalmazásával szeretné elérni, hogy a harctéren ne legyen érezhető a lemaradása. Az elképzelés lényege az, hogy az ukrán pilóták szándékosan olyan területekre repülnek be, amelyekről tudják, hogy az orosz légvédelem által ellenőrzött részek, és igyekeznek rábírni az ellenséget, hogy kapcsolják be a radarokat. Ha ezt megteszik, akkor különböző eszközökkel pontosan meg tudják határozni a jel forrását, így távolabbról külön erre a célra fejlesztett rakétákkal képesek megsemmisíteni az eszközt.

A taktika veszélyes, mivel magában hordozza annak a lehetőségét, hogy az orosz légvédelem megsemmisíti az ukrán vadászgépet, még azelőtt, hogy le tudnának csapni az amerikaiak által fejlesztett modern rakétával. A művelet az „ellenséges légvédelem elfojtása” néven lett ismert, amelyet az Egyesült Államok használt a vietnami háborúban.

A nyílt információkból dolgozó katonai bloggerek több felvételt is közzétettek, amelyen alacsony magasságban műveletet végrehajtó vadászgépek láthatók. A taktika egyáltalán nem újdonság, információk szerint már 2022 nyarán is alkalmazták az oroszok ellen Kijevben. Az amerikai HARM rakétákat vetik be ilyenkor a pozíció felfedését követően. Ezek 350 kilogramm súlyúak, a hangsebesség háromszorosával képesek megközelíteni egy célpontot, a maximális hatótávolságuk pedig 30 és 150 kilométer között van. Kezdetben Kijev nehezen tudta ezeket integrálni a haderejébe, de később át tudták hidalni a problémákat és ma már sikerrel alkalmazzák az orosz légvédelem ellen a HARM-okat.

Elolvasom a cikket