Az orvos elárulja mit együnk, hogy javuljon a látásunk

Miért romlik a látás a korral
„A táplálkozásnak nagy hatása van a látásra. Az életkor előrehaladtával sokaknál alakul ki szürkehályog (homályos kristálylencse), időskori makuladegeneráció, diabéteszes retinopátia és glaukóma” – írja a doktornő.

A szakember szerint az étrendnek alacsony és közepes glikémiájúnak kell lennie. Olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ezek közé tartoznak a zöldségek, különösen az őrölt zöldségek, minden „föld alatti” zöldség (gyökérzöldségek) – félig ropogósra sütve vagy főzve/sütve és nem túl forrón. A hangsúlyt a tányér „zöld” részére kell helyezni.

Több rostot tartalmazó és színes – vagyis a zöldségekre, gyümölcsökre, bogyós gyümölcsökre, hüvelyesekre kell összpontosítani. A rostok gátolják a cukor hirtelen véráramba jutását, a különböző természetes színek pedig blokkolják a gyulladásos molekulákat.

Az étrendnek tartalmaznia kell jó minőségű zsírokat – tengeri halakat, lenmagot/chia magvakat, emellett omega-3, egyszeresen telítetlen zsírokat jó minőségű olívaolajból.

Az étrendnek gazdagnak kell lennie, legyen benne:

• cink (tökmag és további kis dózisú cink);
• C-vitamin, amely a kiváló minőségű kollagén szintéziséhez szükséges (csipkebogyó infúzió, paprika, káposzta, vagy kiegészítésképpen);
• A-vitamin (tőkehalmáj, marhamáj, tengeri halak);
• karotinoidok (párolt paradicsom vagy jó minőségű paradicsompüré, párolt sárgarépa, párolt tök).

Nagyon fontos, hogy elegendő vizet igyunk. A bolti édességek (édes italok, sütemények és egyéb édességek) fogyasztását is minimalizálni kell. Süssön almát, körtét, készítsen zselét, mályvacukrot és más házi édességet, egyen bogyós gyümölcsöket.

Kerülni kell a transzzsírokat (félkész termékek, hosszú ideig eltartható édességek tejszínnel, krémtöltelékkel, fondant és krémtöltelékkel készült édességek és csokoládék stb.).

„Mindenképpen mozogjon! Az étkezés utáni közvetlen séta különösen véd a hirtelen vércukorszint-emelkedés ellen. Sétálhat a házban, csinálhat valamit. A legjobb, ha eszünk és sétálunk” – magyarázza Skitalinska.

Az orvos azt is tanácsolja, hogy hagyjuk abba a dohányzást, csökkentsük a stressz-szintet, és viseljünk napszemüveget, ha erősen süt a nap.

Elolvasom a cikket