Az onkológus elárulta az alkoholnak azt a dózisát, amely növeli a rák kockázatát

Minden alkoholtartalmú ital, függetlenül az erősségtől, a minőségtől és az ártól, növeli a rák kockázatát – figyelmeztetett Vlagyiszlav Evsejev onkológus, írja a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Evsejev szerint a gyomorrák kockázata jelentősen megnő, ha valaki rendszeresen napi 4,5 egység alkoholt vagy 45 gramm tiszta etil-alkoholt fogyaszt. Az orvos ugyanakkor pontosította, hogy egy óra alatt a szervezet átlagosan csak tíz gramm etanolt képes feldolgozni. Az onkológus azt is megjegyezte, hogy a különböző italok különböző mennyiségű etanolt tartalmaznak. Így egy félliteres üveg sörben Evseev szerint körülbelül két egység etanol van, vagyis 20 gramm, ugyanebben az üveg vodkában pedig 200 gramm.

„Bármilyen alkoholtartalmú ital fogyasztásakor fennáll a rák kialakulásának kockázata, függetlenül annak típusától, minőségétől vagy árától” – mondta Evseev.

Az onkológus figyelmeztetett, hogy az alkohol pusztító hatással van a szervezet sejtjeire, és potenciálisan rosszindulatú daganatok kialakulását okozhatja a mellben, a májban, a vastagbélben, a szájüregben és a nyelőcsőben. A dohányzás tovább súlyosbítja a negatív hatásokat, folytatta Evsejev, mivel az etanol megkönnyíti a dohányfüstből származó vegyi anyagok bejutását a véráramba.

Elolvasom a cikket