A kormány kiemelt célja a digitális oktatásban való részvétel biztosítása

MH/MTI
2024. május 14. kedd. 19:57

Balatoni Katalin az Árpád fejedelem általános iskolában, abból az alkalomból beszélt erről, hogy átadta a gyermekeknek azoknak a digitális eszközöket, notebookokat, amelyeket egy kormányprogramnak köszönhetően biztosítanak a tanulók számára.

A helyettes államtitkár kiemelte, a Covid-világjárvány annak fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek rendelkezésére álljanak ezek az eszközök, és így a digitális oktatásban való részvétel biztosítható legyen.

Minden rosszban meg lehet találni a jót – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a 2022-ben indított program részeként az első évben 120 ezer, tavaly pedig mintegy 140 ezer ilyen eszközt osztottak ki. Idén országszerte további 193 ezer notebook kerül azokhoz a tanulókhoz, akiknek a szülei, gondviselői igényelték azt a Kréta rendszer keretén belül – ismertette.

Ezek az eszközök akár egyfajta tankönyv-helyettesítőként is használhatóak, tekintettel arra, hogy több mint 200 ezer digitális tartalom, a többi között animációk, okostérképek, sőt kémiai kísérletekről készült videók is megtalálhatóak rajtuk – tette hozzá.

Balatoni Katalin hangsúlyozta, hogy mivel a digitalizáció veszélyeket is rejthet magában, ezért az eszközök használatát közösen kell megtanítani a szülőknek és a gyermekeknek, és a notebookokon úgynevezett szülői felügyelet funkció is beállítható.

A helyettes államtitkár közölte, hogy a 200 milliárdos beruházás teljes egészében magyar költségvetési forrásból valósult meg, mivel arra eddig egyetlen fillér uniós támogatás sem érkezett.

A kormány számára kiemelten fontos, hogy a gyermekek oktatása a lehető legmagasabb színvonalon folyhasson – hangoztatta Balatoni Katalin.

Elolvasom a cikket