Piros kismalac a mennyezeten

Karácsony olyan, mint a viccbéli piros kismalac a kocsmában. Végigsétál a padlón, aztán a székeken, felmászik a pultra, majd a plafonra, ott is végigsétál, aztán egyszer csak kirepül az ablakon. A vendég döbbenten nézi. Ez egy ilyen piros kisdisznó. Sose köszön, méltatlankodik a pultos. Persze lehet, hogy Gyurcsányt kellett volna mondanom, mert a Karácsonyt megtestesítő piros kismalac nem a saját feje után megy…

Így lett a piros kismalacból csődpolgármester.

Tudjuk jól, Karácsony rendszeresen csődöt kiáltott, mialatt a budapestiek pénze folyamatosan vándorolt Gyurcsány embereinek zsebébe. A csődpolgármester még akkor is százmilliós nagyságrendű jutalmat osztott nekik, amikor a város hitelből „gazdálkodott”. A tanácsadók száma gazdasági krízishelyzetben sem csökkent. Ötödik éve harmincnál is többen viszik haza a hatalmas havi fizetéseket és prémiumokat. Eközben semmi önálló fejlesztés, érdemi munka nem történik Budapesten. Én is megírtam többször, KariGeri rekordnagyságú tartalékot, 214 milliárd forintot örökölt Tarlós Istvántól, ahogyan szintén rekordbevételre, 1100 milliárd forintnyi iparűzési adóra tett szert. Az eredmény mégis a csőd.

Kiemelkedő teljesítményt ért el abban is, hogy soha ennyi nyomozás, vizsgálat nem zajlott a fővárost érintő ügyekben, mint mióta ő a főpolgármester.

Mindjárt átnézzük azt is, hogy a gyurcsányi gondolatokkal kik szennyezik leginkább a levegőt. De előbb arról, hogy a fővárosban sajnos tornyosul a szemét. A budapestiek gyakran térdig gázolnak a gazban, de gyakori a drogosok, hajléktalanok kerülgetése is. Az autósok dugókban araszolnak vagy a jócskán megdrágult vagy fizetőssé vált parkolóhelyeket keresik. A színfalak mögött pedig Gyurcsány emberei talicskázzák ki a fővárosiak pénzét.

A folyamatosan a kormányra mutogató piros kismalac-főpolgármester saját nagyberuházást nem indított, a meglévőket az eredeti tervekhez képest kivétel nélkül kevesebb műszaki tartalommal valósította meg, viszont milliárdokkal drágábban. A budapestiek szimpla kőtengert kaptak a Blahával, ahol sem lift, sem aluljáró-bővítés, sem közösségi épület nem készült. Mindennek tetejében még 400 millió forinttal drágább is lett a tér. A Lánchíd esetében plusz ötmilliárd forintról beszélünk, ötvenszeresére emelkedő előleggel, megfeleződő kötbérrel, szintén kevesebb tartalom mellett.

Most nem sorolom még nagy vonalakban sem, milyen mutyik, pénzügyi disznóságok övezték Karácsony eddig eltel 4,5 éves regnálását, de tudjuk, voltak bőven.

Néhány nevet azonban megemlítek azon harminc közül, akik Gyurcsány embereként igazából végrehajtatták a Böszme akaratát, illetve ellenőrizték, hogy Karácsony megfelelően végzi-e a munkáját.

Gál J. Zoltánnak, a volt szocialista kormányszóvivőnek, a Gyurcsány-féle bukott kormány államtitkárának például kifejezetten a főpolgármester ellenőrzése volt a feladata. Eleinte a vélhetően külföldről finanszírozott és „mikroadományocskákból” is pénzelt Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát vezette, majd a bukta után a Főpolgármesteri Hivatalban stratégiai főtanácsadói pozícióból irányította a „főnökét”. Állítólag még Karácsony Facebook-posztjait is ő írja…

A másik legfontosabb pozíciót Draskovics Tibor („Drazsé”), a Gyurcsány-kormány pénzügyi, majd igazságügyi és rendészeti minisztere kapta meg. Most egy csapásra a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági elnöke lett.

Központi szerepet tölt be még Karácsony mellett Tordai Csaba ügyvéd, aki Demszky kabinetfőnökeként kezdte, majd Gyurcsány Miniszterelnöki Hivatalának államtitkára lett, és Bajnai is megtartotta pozíciójában. Ebben az időben ismerkedtek meg Karácsonnyal is. De ott van a sorban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Böcskei Balázs, a társadalmi kapcsolatokért felelős önkormányzati főtanácsadó. Hogy a fényűző életéről elhíresült Mártha Imréről meg ne feledkezzünk.

„Az összes Gyurcsány-embert eltávolítom a Városházáról!” – mondta rokonszenves határozottsággal Szentkirályi Alexandra, amire a budapestiek nagyon várnak.

Tömegesen kell menniük Alexandrára szavazni, ezt tudják. A fővárosiaknak ugyanis nagyon elegük van abból, hogy piros kismalac sétáljon a mennyezeten. Ideje kirepíteni az ablakon.

Ha nem köszön, az se baj, csak repüljön.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket