Lavrov: Moszkva készen áll

A miniszter arra is rámutatott, hogy a júniusra tervezett svájci Ukrajna-konferencia, amelyre Oroszországot nem hívták meg, csak arról szól, hogy ultimátumot fogalmazzanak meg Moszkvának.

Ugyanakkor magát az eseményt egy „iskolás fiúnak szóló megrováshoz” hasonlította.

„Tudja, mint egy rossz diákot a tanári tanács, kiküldték, ott egymás között eldöntöttek mindent, aztán behívták, és kihirdették az ítéletet – így nem lehet beszélni senkivel, nemhogy velünk” – magyarázta Lavrov.

A Kreml többször hangsúlyozta, hogy soha nem utasította el a tárgyalásokat a kijevi hatóságokkal. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek most nincsenek előfeltételei, mivel a béke felé való elmozdulást mind Ukrajna, mind a kollektív Nyugat kizárja. Szerinte a helyzet csak akkor változhat, ha figyelembe veszik az új realitásokat, és Moszkva minden követelése ismert.

Mint Vlagyimir Putyin Dmitrij Kiszeljovnak adott interjújában elmondta, Oroszország kész a párbeszédre, de annak a realitásokon kell alapulnia.

Az államfő emellett rámutatott, hogy ha Ukrajna tárgyalásokat akar kezdeni, akkor a vezetésének vissza kellene vonnia az azokat tiltó rendeletet.

Elolvasom a cikket