Előrelépés az uniós migrációs paktum

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 21:23

„Az a tény, hogy kilenc évig nem létezett közös európai megoldás, hogy nem tartották be a szabályokat, és senki sem dolgozott ki újakat, az vezetett ahhoz, hogy most vannak határok” – mondta Vít Rakusan újságíróknak, megemlítve, hogy a cseh–német határon szúrópróbaszerűen ellenőrzik a gépkocsikat.

„Ez az eredménye annak, hogy Európa fütyült a közös megoldásra” – szögezte le a cseh belügyek vezetője. Szerinte Csehországnak érdeke a szorosabb együttműködés az unión kívüli országokkal, mert azzal megakadályoznák az embereket, hogy egyáltalán elinduljanak Európába.

Az uniós intézmények tavaly év végén jutottak megállapodásra az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról, amelyet áprilisban az Európai Parlament plénuma is elfogadott. A tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács a tervek szerint még ebben a hónapban végérvényesen jóváhagyja, és a csomagban szereplő jogszabályok a hivatalos uniós közlönyben való közzétételüket követően hatályba lépnek.

Armin Schuster elmondta, hogy felkérte cseh partnerét a cseh–német határ szigorúbb védelmére. „Közeleg a nyári időszak, amikor mindig intenzívebb migránsmozgást tapasztalunk, ezért szükség van a szigorúbb ellenőrzésekre. Fel kell rá készülnünk” – jelentette ki a német Szászország tartomány belügyeinek vezetője. A cseh–német együttműködés ezen a területen szerinte jó.

„A közös megoldások hívei vagyunk, szeretnénk elérni a migránsok gyorsabb visszatoloncolását, a szigorúbb elbírálást, a jobb határvédelmet és a harmadik országokkal való hatékonyabb együttműködést” – fejtette ki Vít Rakusan a sajtótájékoztatón.

Elolvasom a cikket