Egy amerikai szenátor szerint Izraelnek atombombát kellene dobnia Gázára, ahogy az USA tette Japánban

Az izraeli hadsereg egyre nagyobb nemzetközi figyelemnek van kitéve, mivel a gázai katonai művelet immár nyolcadik hónapja tart, és több mint 34 ezer palesztin civil életét követelte. Graham azonban egy, az NBC News-nak adott vasárnapi interjúban azt állította, hogy a polgári áldozatok nagy részéért a Hamász a felelős, és sürgette Izraelt, hogy folytassa a harcot a döntő győzelem eléréséig, bármi áron.

„Amikor Pearl Harbor után, a németek és a japánok ellen harcolva, nemzetként a pusztulással néztünk szembe, úgy döntöttünk, hogy Hirosima és Nagaszaki atomfegyverekkel történő bombázásával vetünk véget a háborúnak” – jelentette ki Graham.

„Szóval, Izrael, tegyetek meg mindent, amit meg kell tennetek, hogy zsidó államként fennmaradjatok. Bármit is kell tenni” – tette hozzá.

Bár Graham nem szólított fel tényleges atomfegyverek alkalmazására Gázában, a hét elején egy albizottsági meghallgatáson hasonlóan ellentmondásos összehasonlítást tett, amikor Izrael Hamász elleni háborúját úgy jellemezte, mint „Hirosima és Nagaszaki szteroidokkal”.

A Fehér Ház nemrégiben felfüggesztette néhány nagyobb erejű bomba szállítását, amelyeket Izrael a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában indított új offenzívájában használhatna, felháborítva ezzel a zsidó állam elkötelezett támogatóit és lobbistáit.

„Adják meg Izraelnek a bombákat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy befejezzék a háborút, amelyet nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsenek, és működjenek együtt velük az áldozatok minimalizálása érdekében” – mondta Graham.

Washington elismerte az „észszerű” aggodalmakat, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megsértették a nemzetközi humanitárius jogot az amerikai fegyverek használata során, de az amerikai külügyminisztérium új jelentése nem nevezett meg konkrét jogsértéseket. Antony Blinken külügyminiszter vasárnap elismerte, hogy Izrael nem mutatott fel semmilyen „hiteles tervet” arra, hogy a civileket kimenekítse a veszélyzónából.

Joe Biden elnök ígérte, hogy nem támogat egy „nagyszabású” katonai műveletet Rafahban amerikai fegyverekkel, de jelezte, hogy Izrael „korlátozott” inváziója még nem lépte át Washington vörös vonalát. Pénteken az izraeli háborús kabinet jóváhagyta a rafahi szárazföldi hadművelet „kiterjesztését”. Benjamin Netanjahu miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy folytatja a katonai hadjáratot, és „körömszakadtáig harcol”, akár amerikai fegyverek nélkül is.

Elolvasom a cikket