A forró levegős sütők egészségügyi kockázatai, amikről senki nem beszél

Az utóbbi időben igazán felkapott lett az air fryer, sokan választják ezt az eszközt a hagyományos sütési módok helyett. A forró levegős sütőben valóban egészségesebben készülnek el az ételek, mintha bő olajban sütnénk őket, ám ennek a módszernek is megvannak a mellékhatásai, írja a mindmegette.hu, és egyúttal megosztotta, hogy kerüljük el.

A forró levegős sütők népszerűsége, úgy tűnik, töretlen, annak ellenére is, hogy például a fogyasztásuk miatt csak kis adagokat érdemes sütni bennük. Bár alapvetően tényleg jobb módszer a mikróban vagy az olajban sütésnél, ennek is lehetnek egészségügyi kockázatai.

A MAGAS HŐMÉRSÉKLET KÖVETKEZMÉNYEI

A túl magas hőmérséklet eredményeképpen akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek. Különösen igaz ez a sült krumplira, amelyen a barnás elszíneződés és ropogós kéreg épp e folyamatok során alakul ki.

A VITAMINOK ELVESZNEK

A hosszan tartó sütési folyamat miatt az ételek tápanyagtartalma lecsökkenhet. Különösen a vízben oldódó vitaminok vesznek el az ezeket tartalmazó élelmiszerekből.

SÚLYGYARAPODÁSHOZ VEZETHET

Az air fryerben készült ételek zsírtartalma jóval alacsonyabb, tekintve, hogy nem használunk plusz olajat a sütéshez. Emiatt azonban hajlamosak lehetünk nagyobb mennyiséget elfogyasztani az ételből, ami a súlygyarapodás kockázatával járhat.

Elolvasom a cikket