Ezt jelentik a cicák furcsa alvópózai

A macskák ugyan gyanakvóbbak és zárkózottabbak, mint a kutyák, ettől még alapvetően szociális lények, ezért szeretnek gazdáik vagy más állatok közelében aludni. Azonban sok cica pihenés közben sem felejti el, hogy a vadonban vagy a szabadban az éber figyelmen és az elővigyázatosságon múlna az élete, így sok olyan alvópózt felvehetnek, amelyekkel védik és melegítik magukat. Egyes pozíciók pedig az állat lelki állapotáról is árulkodhatnak.

Egy biztos: nyávogó barátaink gyakran a legfurcsább pózokat választják a pihenéshez. Az alábbiakban a különböző testhelyzetek dekódolásához adunk segítségeta PetMD cikke nyomán.

A gombóc – A macskák gyakran alszanak összegömbölyödve, ilyenkor az orruk összeér a farkukkal. A cicák szeretik a meleget, ez a póz pedig segít nekik megőrizni a megfelelő testhőmérsékletet. Ez a testhelyzet ráadásul a hasüregben lévő létfontosságú szerveket is védi.

A bátor – A házimacskákra jellemző alvópozíció, hogy a hátukon fekszenek, és a mellső lábaik vagy a hasukon nyugszanak, vagy a fejük fölött vannak kinyújtva. Ebben a testhelyzetben azonban az állat hasa teljesen szabadon van, tehát igencsak sebezhető. Ha a cicánk így alszik, az azt jelenti, hogy biztonságban érzi magát. (Ettől még azért nem ajánljuk, hogy úgy próbáljuk meg felébreszteni, hogy piszkáljuk a hasát, ugyanis a macska ösztönösen védekezni, vagyis harapni és karmolni kezdhet.)

A kenyér – Sok macska szokott Szfinx-pózban ücsörögni, alvásnál azonban a mellső lábaikat is bedugják a testük alá – ilyenkor úgy néznek ki, mint egy vekni kenyér, csak szőrrel, fülekkel és bajszokkal. Ez a pozíció fenntartja a cica megfelelő testhőmérsékletét, valamint védi a létfontosságú szerveit is. Az így alvó macskák általában nyugodtak, azonban arra is készen állnak, hogy támadásba lendüljenek vagy menekülni kezdjenek veszély esetén.

Superman – Amikor a macska a hasán fekszik, és mellső lábai előtte, hátsó lábai pedig mögötte hevernek teljesen kinyújtva, akkor az állat pont úgy néz ki, mint Superman repülés közben, csak több szőrrel és köpeny nélkül. Ez a póz lehetőséget ad a cicáknak arra, hogy ellazuljanak, ugyanakkor védjék érzékeny hasi területüket, és készen álljanak a menekülésre, ha szükséges.

A légzésfigyelő – Több oka is lehet annak, ha a cicánk szívesen alszik a mellkasunkon. A legvalószínűbb, hogy szereti a közelséget, esetleg megnyugtatja a légzésünk és/vagy a szívverésünk hangja.

Az ajándék – Mivel a természetben a macskák nemcsak vadászok, hanem prédák is egyben, házi cicánk is ösztönösen keresheti a búvóhelyeket. Ez az oka annak, hogy nyávogó barátaink imádnak dobozokban lenni. Amikor pedig egy látszólag túl kicsi dobozba próbálják bepréselni magukat, akkor egészen biztos, hogy egy meleg és biztonságos helyre vágynak. Olyan ez nekik, mint a kisbabáknak a pólya.

A mindent látó – Előfordulhat, hogy a macskánk részben vagy akár teljesen nyitott szemmel alszik, és így még akár a REM alvásszakaszban jelentkező szemmozgásai is közelről megfigyelhetőek. Látható továbbá a harmadik szemhéjnak is nevezett áttetsző pislogóhártyát, amelynek célja, hogy megvédje a cica szemét az irritáló anyagoktól és a kiszáradástól. A nyitott szemmel történő alvás a legtöbb esetben normális a macskáknál, de egészségi problémára is utalhat, amennyiben szemduzzanat, váladékozás vagy kancsalság társul hozzá, illetve ha a pislogóhártya az ébren lévő cicánál is látható.

Az álarcos – Nagyon aranyos látvány, amikor a cicák eltakarják a mancsukkal a szemüket alvás közben. Ennek a viselkedésnek azonban alapvetően nem az a célja, hogy cuki legyen, hanem az, hogy meleget és védelmet biztosítson az állat mancsainak és arcának. A mancsok emellett, akárcsak egy alvómaszk, segítenek kizárni erős fényt, de a port és a polleneket is remekül távol tartják a cica szemeitől.

A kutyabarát – Bár sokan ősellenségnek tartják őket, egyes macskák képesek ugyanolyan kötődést kialakítani a kutyákkal, mint az emberekkel vagy más macskákkal. Előfordulhat tehát, hogy a cicánk a kutyusunkkal összebújva alszik. Ilyenkor megnyugtatja őket egymás társasága, ráadásként pedig meleg és kényelmes is ez az alvópóz.

A bujkáló – Egyes cicák imádnak bebújni a takaró vagy lepedő alá lustálkodni. Ennek több magyarázata is lehet: az állat élvezi a meleget és a kényelmet, vagy éppen az illat nyugtatja meg. Sok macska továbbá így menekül el a zavaró/ijesztő zajok, valamint az erős fény elől. Ez a helyzet is olyan biztonságot ad a kis kedvencnek, mint a babáknak a pólya. Fokozottan ügyeljünk azonban ilyenkor arra, nehogy ráüljünk az éppen rejtőzködő négylábúra. Győződjünk meg továbbá arról, hogy kellőképpen légáteresztő-e az anyag, amely alá bebújt a macska.

Elolvasom a cikket