Gyümölcs, amely fiatalít és megakadályozza a vesekő kialakulását

A citrom magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmú
Minden citrusféle, például a narancs, a grépfrút és a citrom gazdag forrása az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületeknek, például a C-vitaminnak és a flavonoidoknak.

Lacy Puttuck táplálkozási szakértő szerint egy citrom leve az ajánlott napi C-vitamin-érték több mint egyharmadát biztosítja.

A C-vitamin összefügg az egészséges immunrendszer működésének fenntartásával. Emellett csökkenti a krónikus betegségek, például a cukorbetegség kockázatát, segít a sérült szövetek gyógyulásában, és az érelmeszesedés megelőzésével fenntartja a szív egészségét.

A citrom serkenti a bőr kollagéntermelését
A C-vitamin azért népszerű, mert képes felderíteni a fakó bőrt, felvenni a harcot a szabad gyökökkel és fokozni a kollagéntermelést. Számos szérumban és krémben megtalálható.

Emellett a citromban található C-vitamin a szervezetben a kollagéntermelés egyik kulcskomponense. A kollagén egy olyan fehérjetípus, amely a bőr szerkezetét és rugalmasságát adja.

A bőr természetes módon tartalmaz és termel kollagént, de ez a folyamat a korral csökken. Ezért a bőr megfiatalítása érdekében érdemes C-vitamint tartalmazó ételeket fogyasztani.

A citrom elősegíti a vas felszívódását
Egy citrom a napi C-vitamin-érték több mint harminc százalékát tartalmazza, ami elengedhetetlen a vas felszívódásához. Ez a makrotápanyag részt vesz a hemoglobin előállításában, így a citrom fogyasztása megelőzheti a vérszegénység kialakulását, ami akkor következik be, ha a szervezetben nincs elég vas.

A citrom megakadályozza a vesekő kialakulását
Ha mindennap megiszunk egy pohár vizet egy szelet citrommal, az segíthet megelőzni a vesekövek kialakulását a citrusfélék magas savtartalma miatt.

A citrom citromsavat tartalmaz, amely segíthet a kisebb vesekövek lebontásában.

Mikor nem ajánlott citromot fogyasztani
A sűrített citromlevet nem fogyaszthatják azok, akik gyomor- vagy nyelőcsőbetegségben, magas savasságban vagy vérnyomásproblémákban szenvednek. Azt is érdemes ellenőrizni, hogy nem allergiás-e erre a gyümölcsre. Ne adjon citromot vagy citromlevet három év alatti kisgyermekeknek.

Ezenkívül a tiszta citromlé negatív hatással lehet a fogzománcra, a szájnyálkahártyára és a nyelőcsőre, mivel sok savat tartalmaz.

Elolvasom a cikket