Már a focisták is áldozatul esnek az erőszakos mozgósításnak

Mikola Sziras kedden a huszti vasútállomáson tartózkodott, amikor a sorozók elkapták – közölte a klub Facebook-bejegyzésében. Sziras nemrég töltötte be a 25. életévét, de a 27 év alatti férfiak mozgósítását lehetővé tevő új szabályok még nem léptek életbe – jegyezte meg a klub.

Objektum doboz

„Jelenleg nincs kapcsolatunk a játékossal, és a sorsa ismeretlen” – közölte az FC Huszt.

A klubot 2019-ben alapították, és 2022-ig a regionális bajnokságban versenyzett, amikor is feljutott az ukrán második ligába. Tavaly kvalifikálta magát az első ligába való feljutásra. Most azonban más csapatok sem hajlandóak a régióba utazni, mert az FC Huszt szerint a játékosokat a behívás veszélyének tennék ki.

Csak néhány ukrajnai klub kapott felmentést a mozgósítás alól – jegyezte meg az FC Huszt, hozzátéve, hogy lehetetlennek tűnik egy összukrajnai kupa megrendezése mindössze három résztvevővel, mutat rá az Oroszhírek.hu.

„Segítsenek megmenteni az ukrán labdarúgást” – fordult a klub az országos és a regionális labdarúgó-szövetségek vezetőihez, valamint a regionális katonai közigazgatáshoz.

Ukrajna kétségbeesetten próbálja pótolni a – moszkvai becslések szerint – közel félmillió áldozatot az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések 2022 februári kitörése óta. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy Ukrajna csak 2024-ben több mint 111 ezer katonát veszített.

Volodimir Zelenszkij elnök a múlt hónapban módosította a sorozási szabályokat, egyebek mellett 25 évre csökkentette a behívási korhatárt és automatizálta az behívókat.

Szerdán a kijevi törvényhozók elfogadtak egy olyan intézkedést, amely lehetővé tenné a bűnözők bizonyos csoportjainak besorozását. Arról még nem tárgyaltak, hogy a sorkötelesek bármelyikét felmentik-e a szolgálat alól.

A mozgósítási változásokra válaszul megugrott az ukránok menekülési kísérlete. Az Ukrán Határszolgálat szóvivője, Andrij Demcsenko egy nemrégiben adott interjúban elmondta, hogy naponta mintegy 120-150 embert akadályoznak meg a távozásban. Hétfőn az ukrán határszolgálat elfogott egy férfit, aki nőnek öltözve próbált Magyarországra menekülni. Eközben a helyi média szerint hat férfi megfulladt, miközben megpróbált átúszni a Tiszán Romániába.

Elolvasom a cikket