Börtönbe kerülhetnek, akik videóra veszik az erőszakos mozgósítást

Kijev nemrég újabb mozgósítási hullámba kezdett, hogy pótolja a harctéri veszteségeket. A nyugat-ukrajnai Hmelnickij régióban a behívók nagyszámú elkerülése indokolta a helyi tisztviselők nyilatkozatát.

„A Hmelnickij régió toborzóinak tartózkodási helyéről és mozgásáról szóló információk megosztása a közösségi hálózatokon és a Messenger-közösségekben, ahogyan a sorozásra jogosult állampolgároknak szóló értesítéseket kézbesítik, a nyomtatványok és módszerek nyilvánosságra hozatalához vezet” – írta a toborzóközpont sajtószolgálata hétfőn a Facebookon.

Az ilyen tevékenységek az „Ukrajna Fegyveres Erői tekintélyének aláásását” és a hadiállapot idején a hivatalos katonai ügyek akadályozását tiltó törvény értelmében büntethetőek – tette hozzá a hmelnickiji toborzóiroda.

Akit ezekért a vádakért elítélnek, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Sok ukrán, aki ki akarja kerülni a behívókat, már régóta használ csoportos csevegéseket olyan alkalmazásokban, mint a WhatsApp vagy a Telegram. A felhasználók figyelmeztették egymást a toborzók mozgására és az idézések ütemezésére. Néhány ilyen csoportnak akár 100 ezer tagja is lehetett – jelentette a BBC még 2023 augusztusában.

A mozgósítási szabályok közelmúltbeli módosításai, amelyeket Volodimir Zelenszkij elnök a múlt hónapban fogadott el, többek között 25 évre csökkentették a sorkötelezettségi korhatárt, és automatizálták a regisztrációt és az értesítéseket. Erre válaszul a sorozás elől menekülő ukránok elkezdték elhagyni az országot.

Az ukrán határszolgálat szóvivője, Andrij Demcsenko egy nemrégiben adott interjúban elmondta, hogy a hivatal naponta 120-150 embert akadályoz meg az ország elhagyásában, emlékeztet az Oroszhírek.hu.

Elolvasom a cikket