Fiatalít és véd a vesekőtől ez a gyümölcs

Lacey Puttak táplálkozási szakértő szerint egy citrom leve az ajánlott napi C-vitaminadag több mint egyharmadát biztosítja.

A C-vitamin köztudottan összefügg az egészséges immunrendszer működésének fenntartásával. Emellett csökkenti a krónikus betegségek, például a cukorbetegség kockázatát, segít a sérült szövetek gyógyításában, és az érelmeszesedés megelőzésével fenntartja a szív egészségét.

Emellett képes felvenni a harcot a szabad gyökökkel, és serkenti a bőrben a kollagéntermelést. A kollagén egyfajta fehérje, amely a bőr szerkezetét és rugalmasságát adja. A C-vitamin ezért számos szérumban és krémben megtalálható. A bőr természetes módon tartalmaz és termel kollagént, mennyisége azonban az életkor előrehaladtával csökken. A bőr megfiatalítása érdekében ezért érdemes C-vitamint tartalmazó ételeket fogyasztani.

A C-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a vas felszívódásában is. Mivel részt vesz a hemoglobin előállításában, a citrom fogyasztása megakadályozhatja a vérszegénység kialakulását, amely akkor következik be, ha a szervezetben nincs elég vas.

De megakadályozza a vesekövek kialakulását is. Ha mindennap megiszunk egy pohár vizet egy szelet citrommal, akkor a citrusban található, nagy mennyiségű sav nem engedi a húgyúti kövek kialakulását, illetve segíthet a kisebb vesekövek lebontásában.

Akiknek azonban gyomorpanaszai, nyelőcsőbetegségei, túlsavasodása és vérnyomásproblémái vannak, azoknak nem ajánlott citromlevet fogyasztaniuk tömény formában. Érdemes annak is utána járni, hogy esetleg allergiásak vagyunk-e erre a gyümölcsre. Továbbá három év alatti kisgyermekeknek sem ajánlott citromot adni.

Érdemes arra is ügyelni, hogy a citromlé károsan hathat a fogzománcra, a szájnyálkahártyára és a nyelőcsőre, mivel sok savat tartalmaz.

Elolvasom a cikket