A NATO nem küld csapatokat Ukrajnába

„A NATO-nak nem áll szándékában közvetlenül részt venni a konfliktusban” – mondta a NATO főtitkára a Repubblica című olasz lapnak adott interjúban.

Szerinte a szövetségnek két fő feladata van: Kijev támogatása és annak megakadályozása, hogy a konfliktus Ukrajna határain túlra terjedjen.

„Putyin elnök nem hitte el, hogy ennyi segítséget nyújtunk Zelenszkijnek, de ugyanakkor azt is világossá tettük, hogy nem küldünk csapatokat. Ukrajna nem tőlünk kérte őket, ők támogatást, lőszert és támadó tüzérséget kérnek tőlünk” – mondta Stoltenberg.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy „nem látja annak közvetlen veszélyét, hogy Oroszország katonai támadást intézzen bármely NATO-szövetséges ellen”. Ugyanakkor vakmerőnek nevezte Oroszország nukleáris retorikáját. A NATO ebből a szempontból nem lát változást Moszkva hozzáállásában – mondta.

Oroszország 2022. február 24-én különleges katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök annak célját „a kijevi rezsim által nyolc éve zsarnokságnak és népirtásnak kitett emberek védelmének” nevezte. Megjegyezte, hogy a különleges művelet kényszerintézkedés volt, Oroszországnak „nem maradt esélye másként cselekedni, a kialakult biztonsági kockázatok olyan mértékűek voltak, hogy lehetetlen volt más eszközökkel reagálni”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában részletesen kifejtette, hogy Moszkva nem fog NATO-országokat megtámadni, ennek nincs értelme. Az orosz vezető megjegyezte, hogy a nyugati politikusok rendszeresen megfélemlítik lakosságukat egy képzeletbeli orosz fenyegetéssel, hogy eltereljék a figyelmet a belpolitikai problémákról, de „az okos emberek tökéletesen megértik, hogy ez egy hamisítvány”. Putyin hozzátette, hogy a nyugati országok kezdik megérteni, hogy Oroszország stratégiai veresége az ukrán konfliktusban lehetetlen, ezért el kell gondolkodniuk a következő lépéseiken, Oroszország pedig kész a párbeszédre.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelentene Oroszországnak.

Szerinte az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverszállításokkal, hanem azzal is, hogy személyzetet képeznek ki az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén. A Kreml szerint a fegyverek nyugatról történő pumpálása Ukrajnába nem segíti elő a tárgyalásokat, és negatív hatású lesz.

Elolvasom a cikket