Závogyán Magdolna: Cziffra György a művészi szabadságért küzdött

MH/MTI
2024. május 8. szerda. 23:50

Az államtitkár felidézte: Cziffra csodagyerekként indult, de a roma származású fiút, majd férfit sokan és sokszor „szerették volna roncsként, művészetét pedig beszennyezve” látni.
„Nyomorúságos otthon, füstös lokálok, a háború pokla, kitoloncolás, menekülés, hadifogság, munkatábor, összezúzott ujjak, a szakma féltékenysége, szakadatlan küzdés béklyójában mégis csoda született” – fogalmazott az államtitkár.

Felidézte, hogy a Párizs környéki kisvárosban, Senlis-ben a francia királyné által alapított kápolna vérzivataros időszakot élt, amikor a magyar zongoraművész már nemzetközi sikerei csúcsán volt. Cziffra György a pusztuló kápolna társául szegődött, a helyreállításába sok munkát és jelentős pénzösszeget fektetett, s életre hívta benne a Liszt Ferenc Auditoriumot, amely ismert koncertterem, mesterkurzusok és emlékkiállítások helyszíne lett – emelte ki az államtitkár.

A művészt úgy jellemezte, hogy „nem lázadt a teremtő akarata ellen, nem tombolt elkeseredésében, nem kérte ki magának a sorsát, nem állt bosszút, nem gyűlölködött, de alázattal viselt minden megpróbáltatást, és alig felfogható sikereket egyaránt”.

Úgy vélte, Cziffra mindig az adott – sokszor szűkös keretek között – igyekezett megtalálni a művészet helyét, igyekezett „utat törni a szépségnek és a magasztosnak”, míg élete „a művészi szabadságért való küzdelem jegyében telt, a zseni pedig győztesként került ki ebből a küzdelemből”.

Közölte: a szerdai pécsi koncert arról a szabadságról szól, amelyet Cziffra keresett és talált meg, továbbá amelyet „minden művész ösztönösen keres” és amely nélkül „az alkotókedv elszürkül, megtörik, a lélek széthull”.

Rámutatott: Cziffra György életművének elismerése hazánkban sok tekintetben váratott magára. Jött azonban egy rajongó tehetség, Balázs János zongoraművész, aki küldetésének és szívügyének érezte és érzi ma is a nagy zongorista szellemi hagyatékának ápolását.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint a világhírű zongoraművész, Cziffra György művészetének, életének és munkásságának emléket állító koncertsorozatot Balázs János, Miklósa Erika és Gubik Petra közreműködésével tartják meg országszerte öt helyszínen. A május 3-i kecskeméti, a szerdai pécsi után május 10-én Győrben, 24-én Debrecenben, 30-án pedig Szegeden lépnek színpadra az előadók.

A koncertsorozat a Magyar Zene Házában novemberben megnyíló Cziffra Vándorkiállítás felvezető eseménye.

Elolvasom a cikket