Kiderült, melyik női hormonális betegség növeli az öngyilkosság kockázatát

A policisztás ovárium szindróma egy női endokrin, vagyis hormonrendszert érintő betegség. Elnevezésből csak a petefészek megbetegedésére következtethetünk, de a PCOS ennél jóval összetettebb, rövid- és hosszútávú szövődményekkel járó anyagcserezavar – írja az elle.hu.

Becslések szerint öt-hatmillió amerikai nő szenved PCOS-ben, amely a statisztikák szerint a szülőképes korú nők mintegy 8-13 százalékát érinti. Sokan nem is tudnak a betegségről, amíg sikertelenül meg nem próbálnak teherbe esni. Magyarországon pedig körülbelül 500 ezer nőt érint a PCOS.

A betegség hatással lehet a nők termékenységére és megjelenésére – a pattanások, a túlzott szőrnövekedés, az elhízás és a rendszertelen menstruáció nagymértékben csökkentheti életminőségüket. Most egy, az Annals of Internal Medicine című szaklapban kedden közzétett tanulmány szerint a PCOS-ben szenvedőknél 8,47-szeresére nő az öngyilkossági kísérletek kockázata. Különösen a gyógyíthatatlan, de kezelhető betegségben szenvedő fiatalok esetében 5,38-szoros a kockázat.

Ez a mentális egészség és az öngyilkossági kockázat rutinszerű ellenőrzésének fontosságára utal a PCOS-szel diagnosztizált személyeknél – írták a tanulmány szerzői.

A tajvani Taipei Veterans General Hospital kutatói közel 19 ezer olyan 12 és 64 év közötti nő adatait elemezték, akiket 1997 és 2012 között PCOS-szal diagnosztizáltak. A betegeket életkor, jövedelem, valamint fizikai és mentális egészségi állapot szerint egyeztették egy kontrollcsoportba tartozó nőkkel. Az öngyilkossági kísérletek kockázata 9,15-ször magasabb a PCOS-ben szenvedő 40 év alatti felnőtteknél és 3,75-ször magasabb az idősebbeknél a kontrollcsoportokhoz képest, a tanulmány szerint. A kutatók szerint az idősebb felnőttek alacsonyabb kockázata összefügghet a PCOS tüneteinek az életkor előrehaladtával bekövetkező enyhülésével.

Korábbi tanulmányok során a szakemberek bebizonyították, hogy a PCOS-szel diagnosztizált nőknél nagyobb a pszichiátriai állapotok, például a depresszió, a szorongás, a személyiségzavarok és a skizofrénia kialakulásának kockázata.

A termékenységgel és a PCOS tüneteinek kezelésével kapcsolatos kihívások tovább súlyosbíthatják a meglévő mentális egészségügyi kihívásokat – emelték ki a tajvani kutatók.

Elolvasom a cikket