Az USA szünetelteti az Izraelnek szánt fegyverek szállítását

A Hamász közölte, hogy harcosai izraeli csapatokkal harcolnak a város keleti részén, ahol palesztinok százezrei kerestek menedéket a harcok elől az enklávé más részein. A lakosok szerint a harcok még mindig a külvárosokban folynak – írja a reuters.com.

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy nagyszabású támadást indít Rafah ellen, hogy legyőzze a Hamász több ezer harcosát, akik szerinte ott rejtőzködnek, de a nyugati országok és az ENSZ figyelmeztetett, hogy egy teljes körű támadás Rafah ellen humanitárius katasztrófához vezetne.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint Joe Biden elnök kormánya a múlt héten szüneteltette az Izraelnek szánt fegyverszállítmányt, nyilvánvalóan válaszul a várható rafahi offenzívára. A Fehér Ház és a Pentagon nem kívánt nyilatkozni.

Ez lenne az első ilyen késedelem azóta, hogy a Biden-kormányzat a Hamász október 7-i támadása után teljes támogatást ajánlott Izraelnek. Washington Izrael legközelebbi szövetségese és fő fegyverbeszállítója.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy „ha körömmel kell harcolnunk, akkor megtesszük, amit meg kell tennünk”. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a szövetségesek közötti koordináció páratlan, és az esetleges nézeteltéréseket négyszemközt oldják meg.

Az izraeli erők kedden elfoglalták a Gáza és Egyiptom közötti fő határátkelőt Rafahban, elvágva ezzel a segélyek egyik létfontosságú útvonalát.

A lakosok elmondták, hogy az átkelő ellenőrzésének átvételére bevonult tankok nem hatoltak be a város lakott területeire, és a lövöldözések még mindig a városhatáron kívül zajlanak.

A Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah fegyveres csoportjai külön nyilatkozatban közölték, hogy a Gázai övezet középső részén folytatódtak a tűzharcok, míg a Gázai övezet északi részén élők arról számoltak be, hogy a Gázai övezet keleti területei és kerületei ellen heves izraeli harckocsitűz alá kerültek.

Elolvasom a cikket