Észak-Macedónia: érvényes lett az elnökválasztás

MH/MTI
2024. május 8. szerda. 22:33

A választási bizottság tájékoztatása szerint 17 óráig a részvételi arány az elnökválasztás esetében 42,32 százalékos volt, ami 7,19 százalékkal magasabb, mint a 2019-es voksolás alkalmával volt.

Az elnökválasztás első fordulójában, április 24-én Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot (40,9 százalék), míg a második helyen a hivatalban lévő elnök, a baloldali Sztevo Pendarovszki végzett (19,93 százalék). A 2019-es választás is közöttük dőlt el, akkor Pendarovszki a második fordulóban a voksok majdnem 54 százalékát szerezte meg.

Amennyiben a második fordulóban most a konzervatív Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) jelöltje szerezte meg a szavazatok többségét, úgy a 70 éves Gordana Sziljanovszka-Davkova lehet az ország első női köztársasági elnöke.

A parlamenti választás esetében 46,93 százalékos volt a részvétel 17 óráig, ami 8,15 százalékkal magasabb, mint a 2020-as választások idején volt. Ebben a versenyben 17 választási lista mintegy 1700 jelöltje indult az egykamarás parlament 120 helyéért.

A 2017 óta kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak. Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta, és a kampány során is leszögezte, több engedményre nem lehet számítani.

A közvélemény-kutatások – amelyeket a Vesti.mk szkopjei hírportál ismertetett – azt jelzik előre, hogy kormányváltásra kerül sor, mert a legtöbb szavazatot várhatóan VMRO-DPMNE szerzi meg. Ez a párt 2006 és 2016 között vezette a nyugat-balkáni országot.

Elolvasom a cikket