Egy hónap múlva ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál

Az idei kínálatban szerepel többek között Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című Golden Globe nyertes klasszikusa, Josino Kóhei a Japán Filmakadémia Díján az idén tíz jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék!című alkotása, valamint az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott Koizumi Norihiro 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje.

A Tizenkét szempárt is az otthoni kanapéról nézhetjük ingyenesen

A Tizenkét szempárt is az otthoni kanapéról nézhetjük ingyenesen

Fotó: Tamás Dorka/Juno 11

A film két filmrendező „párbaján” keresztül olyan embereket mutat be, akiknek szenvedélyük az anime. Az izgalmas, drámai fordulatokkal teli film bepillantást enged az animekészítés kulisszatitkaiba is. A filmben látható anime jeleneteket a legjobb alkotók készítették, köztük a Production I.G. csapata!

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott, a Chihayafuru-trilógiájáról ismertKoizumi Norihiroegyújabb coming-of-age történettel tér vissza.A 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazottAz engem meghatározó vonalakcímű filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá.

Igazi kuriózum, hogy a kínálatban szerepelKinosita Keiszuke Tizenkét szempárcímű klasszikusa, amely1955-ben a Golden Globe-on megnyerte a legjobb külföldi film díját, illetve a Velencei Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában jelölték. A film 1928-ban játszódik, Oisi Hiszako általános iskolai tanárnőt modern nézetei miatt a falu gyanakvással figyeli, de tanítványai – tizenkét gyermek – hamarosan megkedvelik. Évek telnek el, kitör a háború, a tanárnő rémülten látja a fiúk lelkesedését. Nyolc év múlva látjuk őt viszont, amikor úgy dönt, visszamegy tanítani, ám a hajdani tizenkét gyermekből már csak néhányan élnek.

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fudzsii Mami elmondta: „„Az Online Japán Filmfesztivál 2024 újból kiváló japán filmek széles választékát hozza el online, magyar felirattal. Ezúttal huszonhárom filmet válogattunk össze a legkülönbözőbb műfajokból, köztük egy időtlen klasszikust, az animetörténelem egyik legfontosabb alkotását, horror rövidfilmeket és a legújabb japán filmsikereket. Emellett idén először két minisorozat is a program részét képezi, amelyek annak idején engem is televízió elé szegeztek. Remélem, hogy a magyar közönség idén is élvezettel fog elmerülni a japán filmművészet és sorozatok világában.”

A fesztivál ideje alatt, 2024. június 5. és június 19. között ezen a weboldalon minden nap elérhető mind a huszonhárom film, június 19. és július 3. között pedig a két minisorozat, amelyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatokat építsen ki és ápoljon világszerte. Az Alapítvány legfontosabb feladata, hogy terjessze a japán nyelvet és kultúrát, elősegítve a népek közötti kölcsönös megértést. Főbb tevékenységi területei a japán nyelvoktatás, művészeti és kulturális cserekapcsolatok, japanisztikai kutatások és akadémiai csereprogramok.

A Budapesti Iroda 1991-ben történt megalapítása óta, több mint harminc éve fáradozik azon, hogy közelebb hozza Japánt Magyarországhoz. Változatos kulturális programok mellett, gazdag könyvtárral, valamint évente megújuló nyelvtanfolyamokkal várja az érdeklődőket.

A JFF Online Japán Filmfesztivál 2021. februárjában került először megrendezésre, és azóta több mint húsz országba viszi el a legizgalmasabb japán filmeket. További részletek a Japán Alapítvány honlapján.

Facebook itt. Filmek itt: Sorozatok itt:

Elolvasom a cikket