Katonai múzeum nyílt Háromhután

Immár hadtörténeti múzeummal is büszkélkedhet az alig több, mint százlelkes Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Háromhuta – írta meg a Boon.hu. Mint a cikkben olvasható, az új intézmény neve Vitéz Csupka Károly Hadimúzeum lett, s vélhetően érdekes színfoltot jelent majd a turisták által egyébként is látogatott településen.

A tárlat magánkezdeményezésre jött létre. Az alapító és létrehozó Verbovszki Dániel, aki már gyerekkora óta érdeklődik a magyar királyi honvédség története, kiemelten az első és második világháborús emlékek, relikviák iránt.

A lap szerint a jelenleg Budapesten villamosipari projektmenedzserként dolgozó fiatal abból a célból vásárolt egy ingatlant Háromhután, hogy feleségével és családjával együtt egyszer majd hazaköltözik szülőfalujába. Ennek a portának a sarkában, közvetlenül a csűr mellett állt a településen megszokott házaknál egy kicsit kisebb, leromlott állapotú, gazzal körbenőtt épület.

Verbovszki Dániel sok időt töltött azzal, hogy ismereteit bővítse, így beszélt a második világháborúról a kort megélt idősekkel, szakemberekkel, részt vett hadisírgondozásban, hagyományőrzőként maga is kipróbálta a katonaéletet, és mint utalt rá, sokat köszönhet a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Körnek is.

Az intézmény egyelőre előre bejelentkezés alapján látogatható, de ez az állapot hamarosan változhat.

Elolvasom a cikket