Irán igyekszik kijátszani az ellene hozott szankciókat

MH/MTI
2024. május 7. kedd. 21:21

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a kőolajat tengeri úton szállítják Malajziához és Szingapúrhoz közeli vizekre, hozzátéve: Washington az ügyet meg akarja vitatni Kuala Lumpurral.

Mint mondta, a Délkelet-Ázsiában értékesített iráni olaj árán a teheráni rezsimmel szövetséges milíciákat finanszíroznak, például a jemeni húszikat, illetve a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezetet.

Kiemelte, hogy a szállítmányok megakadályozása döntő csapást mérne az Irán-barát szervezetekre, s a többi között gyengítené a húszikat is, akik az utóbbi hónapokban a Vörös-tengeren elkövetett támadásaikkal a világkereskedelemben is fennakadásokat okoztak.

Elmondta, hogy az amerikai pénzügyminisztérium együtt fog működni a malajziai és szingapúri hajózási társaságokkal és banktisztviselőkkel az ügyletek megakadályozása érdekében.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter áprilisban már bejelentette, hogy Washington célja Irán kőolajexportáló-kapacitásának további gyengítése.

A hatalmas szénhidrogén-készletekkel rendelkező Irán legfőbb bevételi forrása a kőolajexport, az ország nukleáris programja miatt életbe léptetett szankciók miatt azonban az értékesítése nehézségekbe ütközik.

Elolvasom a cikket